Er drijven stukken hout met metalen pennen in de Museumhaven in Den Helder: ’Hierdoor kunnen de grootste ongelukken ontstaan’

Het houten blok met metalen pennen en andere rotzooi die uit de haven is gevist.© Foto Paul Schaap

Arie Booy
Den Helder

Er drijven grote stukken hout, soms met gevaarlijk uitstekende pennen in de Museumhaven inDen Helder. De troep is afkomstig uit bagger zegt vrijwilliger Dirk Reitsma.

Door het onverwachts opdrijven van grote stukken hout ontstaan er gevaarlijke situaties in de Museumhaven zeggen diverse schippers en vrijwilligers die met hun schepen in de haven liggen.

Vanaf begin mei is door Beens Dredging, in opdracht van de gemeente Den Helder, bagger afkomstig uit de Wilhelminasluizen in Zaandam als afdeklaag in de Museumhaven gestort. Het betrof 6.000 kubieke meter matig verontreinigde (klasse B) bagger. Uit bij Rijkswaterstaat opgevraagde documenten bleek al dat deze bagger gevaarlijke stoffen bevat als lood, kwik, zink en giftige chloorverbindingen.

Er zit echter nog meer rotzooi in. Dirk Reitsma: ,,Uit de gestorte bagger komt steeds meer bovendrijven, waaronder balken en grote stukken hout van wel 50 kilo met gevaarlijke metalen uitsteeksels. Hierdoor kunnen de grootste ongelukken ontstaan bij het manoeuvreren van onze botters. Volgens de machinist van het kraanschip, dat de bagger in de museumhaven heeft gestort, wordt de bagger eerst gezeefd. Ik ben er echter van overtuigd dat dit niet is gebeurd gezien de zaken die nu boven komen drijven. Het is gevaarlijk en onverstandig om het hierbij te laten. Al die rotzooi dient weer zo snel mogelijk uit de haven te worden verwijderd.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.