Vakbonden roepen Tata Steel-personeel op tot stiptheidsacties: ook geen overwerk meer accepteren

IJmuiden

De vakbonden roepen het personeel bij Tata Steel op tot stiptheidsacties. Door heel precies alle voorschriften te volgen, kunnen ook niet-stakende werknemers zo een gevoelige klap uitdelen aan de bedrijfsprocessen.

Er is al bijna dertig jaar geen grote staking geweest bij Tata Steel, en de bond legt zijn meer dan 4000 leden bij het staalbedrijf in een brief uit wat de bedoeling is van de stiptheidsacties.

,,Voer je werk stipt uit: hou je letterlijk aan alle voorschriften, neem de regels op het gebied van veiligheid ook letterlijk, etc. Er zijn voldoende voorbeelden te bedenken.”

,,Stop met het lopen van extra diensten”, gaat de bond verder. ,,Het is een eenvoudige ondersteuning van je stakende collega’s om geen extra diensten meer te lopen. Vul niet de gaten op in de bezetting, waar ze ook vallen.”

En tot slot: ,,Stop met overwerk. Door geen overwerk meer te doen wordt het voor iedereen duidelijk wat het onacceptabele voornemen van Tata Steel om ruim 1000 arbeidsplaatsen te laten vervallen gaat betekenen.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Woensdag begonnen de vakbonden met de eerste staking in 28 jaar bij Tata Steel IJmuiden. De ertsvoorbereiding werd lamgelegd, zodat vrijwel alle belangrijke fabrieken verstoken bleven van grondstoffen en de een na de ander moest worden uitgezet of op een laag pitje verder moest produceren.

Dat gold voor Hoogoven 7 (Hoogoven 6 lag al stil vanwege onderhoud), de pelletfabriek, sinterfabriek en de Oxystaalfabriek. De staalproductie is gisteren stilgevallen.

De stiptheidsacties lopen vanaf nu tot in ieder geval woensdag 17 juni. Maar de bond laat er geen misverstand over bestaan dat er een verlenging in zit als de directie niet toegeeft aan het eisenpakket van de bonden.

Behalve het voorkomen van een massa-ontslag willen de bonden dat Tata Steel India ophoudt met het integreren van de winstgevende IJmuidense Tata-onderneming met het verliesgevende zusterbedrijf in Engeland. Plannen om banen in IJmuiden te schrappen en het werk van complete administratieve afdelingen naar India te verplaatsen, mogen ook niet doorgaan van de bonden.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen