Burgemeester Bruinooge van Alkmaar: ’Ik voel me af en toe net een onheilsprofeet, maar we zijn er echt nog niet.”

Alkmaar

Burgemeester Piet Bruinooge van Alkmaar praat ons een keer in de week bij als voorzitter van de Veiligheidsregio Noord-Holland Noord vanuit zijn voortuin over de coronabestrijding. Een gesprek over de heg heen.

Goed nieuws: al een week lang geen coronadoden in de hele Veiligheidsregio. En toch voelt Bruinooge zich soms een onheilsprofeet. Want ook al ziet het er overal gunstig uit, ’we zijn er nog niet’, zegt hij. ,,Alles gaat de goede kant op, maar het is zó belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt.”

En ja, hij weet dat er stemmen opgaan -vooral in de horeca- om iedereen zelf te laten bepalen of een andere afstand dan anderhalve meter ook genoeg is. En ja, hij heeft ook gelezen dat een steeds grotere groep in de supermarkt zich niks meer aan wil trekken van de anderhalve meter. En hij snapt het het. ,,Ik snap het dat mensen het beu zijn. Ben ik ook. Ik ben blij dat ik mijn kleinkinderen weer kan zien, maar ik zou zo ook wel een knuffel willen kunnen geven.”

Geen repressie

Hij herhaalt het maar weer eens : ,,Het voorkomen van een tweede uitbraak moet toch echt van de mensen zelf komen. Met boetes en BOA’s en repressie gaan we dat niet redden. Ik kan niet in elke supermarkt een agent zetten. Dat zou ik niet eens willen.”

Persoonlijk heeft hij nog eens aan minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid gevraagd of horecazaken met meer zalen ook niet meer dan dertig mensen binnen mogen hebben. ,,Vooral in West-Friesland heb je die wel. Maar het antwoord was echt ’nee’. En ik kies er voor om de aanwijzing van de minister te volgen. Tot de lijntjes, maar ook geen maatregelen daar bovenop, geen extra moeilijkheden.”

Amsterdam

Zowel in het Noordwest- als in het Dijklander Ziekenhuis liggen geen coronapatiënten meer op de IC. Volgens Bruinooge is in het overleg met de andere Veiligheidsregio’s bepaald dat wie nu met corona naar de Intensive Care moet, naar Amsterdam gaat.

Bruinooge zegt dat de GGD klaar is om contactonderzoek te doen naar de bron van een eventuele nieuwe besmetting. Maar dat is nog niet nodig geweest. Al zijn er wel zorgen over de komst van toeristen. ,,Hoe plaats je een toerist in een tentje twee weken in quarantaine?”

Komend weekeinde gaan er horecacontroles plaatsvinden door agenten en BOA’s samen. ,,Geen heksenjacht”, zegt Bruinooge, ,,maar wel mensen aanspreken als het nodig is.”

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen