Zo zag het bergen van de gezonken kotter Lummetje er vanuit de lucht uit

© Foto Flying Focus / Herman IJsseling
Den Helder

Zo zag het eruit vanuit de lucht: de berging van de gezonken kotter Lummetje UK165, woensdag voor de kust van Texel. De Texelse fotograaf Herman IJsseling (Flying Focus) legde het vast.

De vissersboot zonk 28 november naar de bodem van de Noordzee, de twee bemanningsleden kwamen daarbij om het leven. Het bergingsschip en ’de bok’ de Cormorant (een kraanschip) van het Zeeuwse bergingsbedrijf Multraship lagen sinds dinsdag klaar op de plek van het wrak voor de Texelse kust.

Zo’n garnalenkotter is voor de bergers relatief klein, en het omhoog takelen ervan een routineklus, vertelt Multraship-directeur Leendert Muller. Maar dat was geen zekerheid dat ze de kotter woensdag al boven water konden halen. Het was nog even spannend of de duikers het water in konden, hoe lang en of de stalen kabels onder water bevestigd konden worden.

Twijfelachtig

Daarom was het wachten op het juiste weer en de juiste stroming, en de voorspellingen waren ’twijfelachtig’, liet Muller dinsdag weten. Hij noemde de gedachte om woensdag al te bergen toen een ’wel heel gunstige situatie’.

(Tekst gaat door onder de foto)

© Foto Flying Focus / Herman IJsseling

Gelukkig waren de weergoden de bergers goed gezind. „Ze zijn begonnen en de kotter wordt boven water gehaald”, vertelde Muller aan het begin van de middag, toen de kotter langzamerhand omhoog getakeld werd vanaf twaalf tot veertien meter diepte.

Lees ook: Urker kotter Lummetje komt boven water: de vissersboot zonk 28 november met bemanning naar de bodem van de Noordzee en wordt nu geborgen

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.