Poot van meer dan 500 jaar oude altaarkandelaar komt bovendrijven tijdens archeologisch onderzoek in Hoornse Grote Kerk

Van onze verslaggever
Hoorn

Tijdens het archeologische onderzoek dat plaatsvindt in en om de Grote Kerk in Hoorn, is afgelopen week een poot van een 500 jaar oude altaarkandelaar gevonden. Het heeft de vorm van een leeuw.

De herinrichting van het Kerkplein in Hoorn is in volle gang en in deze historische omgeving vindt ook archeologisch onderzoek plaats. „In de afgelopen weken zijn veel begravingen en kapellen gevonden. Vorige week werd een mogelijk altaarstuk van de middeleeuwse kerk gevonden. Dit was binnen de muren van de in 1838 afgebrande Grote Kerk. ’Dergelijke laatmiddeleeuwse vondsten zijn zeer zeldzaam’, aldus de gemeente.

Middeleeuwen

De poot is gemaakt van messing (koper met zink) en heeft de vorm van een zittende leeuw met een wapenschild. De leeuw is gestileerd zoals dat in de late middeleeuwen gebruikelijk was. Het schild hangt met een band om de nek van de leeuw. De leeuw is bijna tien centimeter hoog en weegt ruim 700 gram. Het is een van de drie voeten van een grote middeleeuwse kandelaar. Achter de zittende leeuw bevindt zich een vierkant gedeelte met daarin een gat waarin de punt van de metalen kandelaar was bevestigd. Deze punt, waarop men de waskaars prikte, is niet bewaard gebleven. De kandelaar is gemaakt in de Noordelijke Nederlanden en dateert uit de veertiende of vijftiende eeuw.

Er bestaan slechts enkele vergelijkbare kandelaars in museale collecties, schrijft de gemeente. ’Waarschijnlijk stond de kandelaar op een altaar in de Grote Kerk. Sommige inwoners van Hoorn stichtten in de middeleeuwen een altaar. Zij lieten geld aan de kerk na waaruit een priester werd betaald om voor hen te bidden. Het was gebruikelijk dat op een altaar kaarsen brandden. Wellicht was op het schildje het familiewapen van de schenker geschilderd.’

Lees ook: Opgraving op Kerkpein Hoorn: kijken naar het verdriet van zes eeuwen geleden [video]

In de komende weken leggen archeologen de kerkmuren bloot en komen wellicht nog meer graven tevoorschijn. Daarna wordt het archeologisch onderzoek aan het Kerkplein afgerond.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen