Racisme wordt nu wél gezien, de ’draai’ van Mark Rutte laat zien dat Nederland op de goede weg zit | commentaar

Demonstraties zijn belangrijk.

Demonstraties zijn belangrijk.© Foto AP

Roy Hazenoot

Witte mensen zouden het moeilijk vinden om over racisme te praten waardoor nauwelijks over discriminatie wordt gediscussieerd. Een veel gehoorde klacht, maar te simpel gedacht.

Aan den lijve zullen de meeste Nederlanders racisme niet ondervinden. Als je het niet ziet of hoort, is het er niet. Dan speelt het niet in de eigen leefwereld. Dat is de aard van het beestje, daar kan de mens in al zijn simpelheid weinig aan doen.

Zwarte Piet

Daarom zijn demonstraties belangrijk, daarom is het goed dat de premier van dit land - hoewel wat laat - zijn veranderende gedachten over Zwarte Piet laat horen en daarom is het filmpje waarin George Floyd door agenten wordt vermoord veel waard. Via de beeldbuis wordt racisme in de leefwereld van Jan en alleman gebracht.

De demonstranten in steden over de hele wereld schreeuwden afgelopen weekeinde dat er maar niks verandert. Dat racisme over de jaren niet afneemt. Het ligt genuanceerder. Racisme wordt tegenwoordig wél gezien. De tijdgeest is aan het veranderen. Premier Rutte vindt de zwarte kleur van Piet niet alleen vreemd, hij erkent ook dat er institutioneel racisme bestaat.

Erkenning

Daar begint het mee - zonder erkenning geen verandering. Zo zien Amerikanen de door de politie gedode donkere burgers steeds vaker als slachtoffer van een racistisch probleem, dan als een geïsoleerd incident. Pas als dat wordt begrepen, kan de situatie worden aangepakt.

Het kan niet snel genoeg gaan, maar helaas gaan sociale veranderingen zonder uitzonderingen tergend langzaam. Gelukkig laat Ruttes ’draai’ zien dat Nederland op de goede weg zit.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.