Proef van Noordwest Ziekenhuisgroep en Omring: patiënt met hartfalen thuis aan het infuus. Specialisten komen dagelijks langs

Marten Visser
Den Helder

Mensen die last hebben van hartfalen worden door de Noordwest Ziekenhuisgroep bij wijze van proef vaker thuis behandeld. Het ziekenhuis werkt hiervoor nauw samen met zorgorganisatie Omring.

De nieuwe behandelwijze voor patiënten met hartfalen start maandag. Het gaat in eerste instantie om een proef die 6 weken duurt. Bij patiënten met hartfalen werkt het hart minder goed. Het kan bloed minder goed wegpompen.

De organen en spieren krijgen niet genoeg zuurstof en voedingsstoffen. Wanneer de toestand van de patiënt verslechtert zou die normaal gesproken voor langere tijd opgenomen moeten worden in het ziekenhuis. Bij deze proef wordt de opname in het ziekenhuis verkort door de behandeling thuis voort te zetten.

Infuus

De patiënt krijgt thuis medicatie toegediend via een infuus en ook de verpleging en begeleiding vindt thuis plaats. Patiënten voelen zich thuis vaak beter, ze bewegen meer en eten en slapen beter. Dat komt de behandeling ten goede, aldus het ziekenhuis en Omring.

De zorg die de patiënten thuis krijgen vindt plaats onder de verantwoordelijkheid van medisch specialisten en wordt uitgevoerd door speciaal opgeleide verpleegkundigen van Omring en verpleegkundig specialisten van Noordwest.

Samen bezoeken zij de patiënt meerdere keren per dag thuis. De proef is onderdeel van het zorgprogramma Hospital@Home, bedoeld om kwetsbare patiënten (veelal ouderen) zo kort mogelijk in het ziekenhuis te behandelen en opnames te voorkomen.

Op die manier kunnen ’ziekenhuiscomplicaties’ worden voorkomen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.