Israëliërs protesteren tegen annexatieplan Netanyahu

Tel Aviv

Enkele duizenden Israëliërs hebben zaterdag op het Rabinplein in Tel Aviv geprotesteerd tegen de annexatieplannen van premier Benjamin Netanyahu. De regeringsleider wil nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever onder de soevereiniteit van Israël brengen en zich daarmee de facto Palestijns grondgebied toe-eigenen.

De demonstranten droegen mondkapjes en hielden 1,5 meter afstand conform de richtlijnen voor de bestrijding van de coronacrisis. Ze manifesteerden zich onder meer met een spandoek met de tekst: 'nee tegen annexatie, nee tegen bezetting, ja voor vrede en democratie'.

De Palestijnen willen een onafhankelijke staat op de West Bank, in Oost-Jeruzalem en de Gazastrook, de gebieden die Israël in 1967 veroverde. Netanyahu heeft zich voorgenomen 1 juli te beginnen met het inlijven van de Israëlische nederzettingen en de Jordaanvallei, in de hoop daarvoor goedkeuring te krijgen vanuit Washington. Volgens een peiling die vorige week werd gepubliceerd is ongeveer de helft van alle Israëli's voorstander van annexatie.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.