Als muzikanten samen spelen in één zaal? Dat moet je ruim zien: een cirkel van twee meter open vloer rond elke muzikant. En zelf de condens van je instrument opvangen

Creona tijdens een concert in de Cultuurschuur. Zo zal het voorlopig niet meer worden: rond elke muzikant moet een vrije ruimte van twee meter zijn. En publiek moet anderhalve meter van elkaar zitten.
© Foto Marc Moussault
Wieringerwerf

Kan er weer muziek worden gemaakt in verenigingsverband? Bij muziekvereniging Creona uit Wieringerwerf hebben ze er goede hoop op dat ze binnen een week weer los kunnen.

Maar het gaat allemaal niet zo maar, meldt secretaris René Zwaan van Creona. Muziekverenigingen zullen een uitgebreid protocol moeten volgen om weer met meerdere mensen in een ruimte op een blaasinstrument te kunnen spelen.

,,De afgelopen week is de muziekbond, het KNMO, intensief bezig geweest om een concept protocol te maken voor de hervatting van activiteiten van muziekverenigingen’’, meldt Zwaan.

Groen licht

Binnen enkele dagen moet er volgens de secretaris groen licht komen van het ministerie van Economische zaken.

,,Een belangrijk punt in het protocol is de onderlinge afstand die aangehouden moet worden. Er moet een vrije ruimte van twee meter rond het midden van elke stoel zijn. Dit zal tot gevolg hebben dat de opstelling in de Cultuurschuur erg ruim zal moeten zijn’’, zegt Zwaan.

Gereinigd

Alle benodigdheden, zoals stoelen, lessenaars, standaards worden door mensen die handschoenen dragen klaargezet en vooraf gereinigd.

Spelen op een blaasinstrument veroorzaakt condens, wat een risico is. Zwaan: ,,De condens moet worden opgevangen in een plastic bakje met daarin een plastic zakje en tissues. Iedere muzikant maakt het zakje na afloop zelf dicht en deponeert het in een bak die daarvoor klaarstaat.’’

Creona hoopt komende week weer te beginnen met gezamenlijk oefenen.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.