Riviercruise vaart uit, Seaways nog niet. Thalys rijdt weer, Eurostar niet

Beide schepen van Seaways liggen al maanden aan de kade in IJmuiden.© Ron Pichel Fotografie

Frans van den Berg
Amsterdam

River Cruise gaat vanaf 20 juni weer met twee riviercruiseschepen varen. Zeecruises varen nog niet uit, net als veerdienst van Seaways van IJmuiden naar Newcastle.

Rivier- en zeecruiseschepen zijn nu nog verboden in de Amsterdamse haven en daarmee ook in omliggende havens. Vanaf 20 juni komt daar de eerste verlichting in. Dan mag met dertig passagiers weer worden gevaren en vanaf 1 juli met honderd, mits iedereen aan boord afstand kan houden.

River Cruises, dat vier van de vijf schepen in Haarlem aan de kade heeft liggen, gaat weer varen. ,,We starten met MS De Holland en MS De Nassau. We hopen vanaf 4 juli ook met de andere schepen vanuit Amsterdam te varen, maar daar is tot op heden nog geen duidelijkheid over.’’

Duidelijkheid is wel over zeecruises. Behalve dat die nog niet welkom zijn, is het nog vrijwel onmogelijk om lange zeereizen te maken en in verschillende landen aan te leggen. Daarvoor zijn nog teveel grenzen op slot en wordt een uitbraak van corona gevreesd. De komende maanden zijn de meeste zeecruises geschrapt.

Seaways

DFDS Seaways staakte op 21 maart de veerdienst vanuit IJmuiden naar het Engelse Newcastle. Eerst was gehoopt op een heropening op 13 april, nu is dat 30 juni geworden. Maar dat wil niet zeggen dat op 1 juli weer dagelijks wordt gevaren. ,,Momenteel is er nog code oranje van toepassing voor reizen naar het Verenigd Koninkrijk waardoor alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Pas wanneer de reisbeperkingen zijn opgeheven gaan we weer varen’’, benadrukt manager Rianne Pels.

Thalys

Internationale treinreizen lagen eind maart ook plat, maar komen mondjesmaat weer terug. Met ingang van dinsdag gaat de Thalys twee keer per dag via Brussel naar Parijs en in de zomer moet dat vijf keer worden. De Thalys naar Eurodisney en de Zon-Thalys rijden deze zomer niet. De Eurostar naar Londen rijdt ook nog niet. De treinen naar Duitsland gaan al weer volgens het spoorboekje.

Flixbus is weer begonnen binnen Duitsland, maar wanneer vanuit Nederland de groene bussen weer pendelen, is nog onduidelijk.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen