Trampolinespringen mag weer binnen, klimmen niet. Maandag kort geding.

Klimmuren zoals in Haarlem gaan pas op 1 juli open.
© archieffoto united photos
Amsterdam

Trampolinespringen en spelen in een hal mag weer, maar klimmen en bowlen nog niet. De verwarring blijft.

In eerste instantie was het uitgangspunt dat binnensporten pas weer op 1 september mogelijk is. Maar met name vanuit de sportscholen was het verzet zo groot, dat het nu 1 juli wordt. „Alleen als het virus onder controle blijft, kan per 1 juli een volgende stap worden gezet: alle binnensportaccommodaties en sportscholen mogen dan weer openen”, benadrukt sportkoepel NOC-NSF. Ofwel, pas later deze maand geeft het kabinet het groene licht.

Buitensporten is wel al toegestaan. Maar er is ook een schemergebied als het om binnen gaat. Zwembaden zijn al weer open. Trampolinehallen mogen nu ook weer maximaal dertig bezoekers ontvangen. Dat wordt gezien als een binnenspeelplaats. Zo gaat Jump XL in Nieuw-Vennep vandaag weer open en die in Warmond op 12 juni. Ook binnenspeeltuinen heropenen. In Warmond en Purmerend zijn ze al open (nog niet lasergamen), die in Hoofddorp gaat vandaag open, maar in Alkmaar wordt nog onderhandeld met de gemeente en wordt gemikt op 24 juni. In Bussum wordt nog overleg met de gemeente gevoerd over heropening.

Klimmen

Maar klimmen wordt weer gezien als een sport en niet als een uitje. Klim- en boulderhallen die een parcours buiten hebben, mogen daar wel aan de gang, maar binnen mag het pas op 1 juli. Een landelijke petitie heeft niet gebaat. Klimmuur Centraal in Amsterdam dacht nog even een truc toe te passen: door het dak open te zetten, meenden ze toch buiten te sporten. Maar de gemeente sloot de zaak alsnog.

Wachten tot 1 juli wil de Klimmuur niet. Maandagmiddag dient een kort geding tegen de gemeente Amsterdam. ,,Met het open dak wordt immers in de buitenlucht geklommen.’’ Daarnaast wijst de advocaat op een klimmuur in Zwolle die wel open is gegaan. „Die gemeente schaart een klimmuur onder de uitzondering waar ook pretparken en indoorspeeltuinen onder vallen. Met de Veiligheidsregio van Amsterdam-Amstelland is ondanks herhaald verzoek daarover geen gesprek mogelijk.”

Snowworld

De bowlingbanen hebben het niet voor elkaar gekregen om tegelijk met de horeca te heropenen. Bowlingbanen zijn immers een combinatie van horeca en sport, al zijn er veel bezoekers die het eerder zien als een uitje. Dat geldt ook voor Snowworld in Spaarnwoude. Deze indoorski- en snowboardbaan heeft alleen de horeca geopend. De kunstsneeuw mag waarschijnlijk pas op 1 juli worden betreden.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen