Chloordioxide vrijgekomen bij drinkwaterbedrijf PWN in Andijk; drinkwater niet in gevaar [update]

© Foto’s: DNP.NU
© DNP.NU
1/5
ANDIJK

Bij het overladen van chemicaliën in een ruimte van drinkwaterbedrijf PWN in Andijk, is vrijdagmiddag chloordioxide vrijgekomen. Het drinkwater bleef onaangetast en er vielen geen gewonden.

Rond het middaguur werden de hulpdiensten opgeroepen voor een incident aan de Dijkweg. Het bleek om een probleem bij PWN te gaan. „Chloordioxide, gebruikt bij de reiniging van water, werd gelost in een tank’’, vertelt Simone Dekker van de Veiligheidsregio. ,,Dat ging mis en er kwam een onbekende hoeveelheid vrij. En in grote hoeveelheden kan chloordioxide schadelijk zijn.’’

Een gaspakkenteam van de brandweer ging erop af. In eerste instantie werden ingrijpende maatregelen genomen: de toegangswegen naar het drinkwaterbedrijf en een deel van het IJsselmeer werden afgezet. Daarna verrichte de brandweer metingen. Na onderzoek bleek dat de vrijgekomen gassen niet in de buitenlucht waren gekomen.

Twee medewerkers van onderaannemers van PWN vertoonden na het incident lichte klachten; zij zijn door ambulancepersoneel gecontroleerd, maar hoefden niet mee naar het ziekenhuis.

© Foto: DNP.NU

Tijdens het incident was er veel politie om, zo nodig, omwonenden te evacueren. In eerste instantie ging men namelijk uit van het verstikkende chloorgas, in plaats van chloordioxide.

Inmiddels is er geen gevaar meer voor omwonenden en medewerkers. Het gas is beperkt gebleven tot een ruimte van het bedrijf en kan niet naar buiten ontsnappen, aldus de Veiligheidsregio.

Ook werd onderzocht of het vrijkomen van de chemicaliën effect heeft op het drinkwater. Dat is uiteindelijk niet het geval gebleken. „Het drinkwater uit de kraan is veilig”, aldus de Veiligheidsregio.

© Martijn Mak

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen