CNV en VHP sluiten zich aan bij FNV-eisen aan Tata Steel: geen massa-ontslag en staalfabriek IJmuiden op eigen benen

Bart Vuijk
IJmuiden

CNV Vakmensen en vakbond voor midden- en hoger personeel VHP sluiten zich aan bij de eisen die FNV Metaal stelt aan de directie van Tata Steel. Kort gezegd: geen massa-ontslag van duizend man, en geen integratie met Tata Steel UK.

FNV Metaal heeft donderdag een pakket van tien eisen geformuleerd aan de directie van Tata Steel, en daaraan een ultimatum verbonden. Als Tata niet schriftelijk belooft de eisen in te willigen voor woensdagmiddag, gaat de bond over tot acties. VHP en CNV sluiten zich aan bij die deadline. FNV Metaal heeft vrijdag al een eerste actievergadering gehouden, en maandag volgen er nog een paar. Volgens FNV’er Roel Berghuis zal geen afdeling van het staalbedrijf ongemoeid blijven. Flyers worden gedrukt om het personeel tot actie op te roepen.

CNV bereid tot staken

CNV Vakmensen zit er op dezelfde wijze in als FNV Metaal. „Een unanieme uitkomst bood de bijzondere ledenraadpleging bij Tata Steel in IJmuiden vandaag: de leden van CNV Vakmensen bij de staalproducent zijn voluit bereid tot staken om werkgelegenheid en een duidelijke koers van het bedrijf af te dwingen. CNV Vakmensen-bestuurder Peter Böeseken „CNV Vakmensen en collega-bonden gaan in de actiestand.”

Zo’n staking leek eerder al onvermijdelijk. Peter Böeseken: „Die beslissing om te gaan staken, dat kon haast niet anders. De boosheid over de jongste beslissingen van de Europese en Indiase directie is groot. Uiteraard is IJmuiden mikpunt, maar acties in andere Tata-vestigingen sluiten we op voorhand niet uit.”

VHP-leden ’strijdvaardig’

VHP-bestuurder Eric Langeweg heeft een brief aan directeur Hans van den Berg van Tata Steel Nederland gestuurd om het standpunt van de bond te vertellen. ,,Onze ledenvergadering kende een ongewoon hoge opkomst. De leden zijn bezorgd en ongerust, maar ook strijdvaardig. Unaniem hebben de leden besloten dat als Tata Steel niet of onvoldoende ingaat op de voorwaarden, zij bereid zijn ver te gaan met actie te voeren.”

VHP heeft grofweg dezelfde eisen als de andere bonden, maar stipt nog een extra zaak aan: vacatures moeten worden ingevuld zolang er geen overeenstemming met de bonden is over het eisenpakket.

Lees ook:

FNV-leden stemmen unaniem voor stakingen bij Tata Steel

FNV Metaal stelt keihard ultimatum aan Tata Steel: geen ontslagen voor oktober 2026, anders volgen stakingen

Ondernemingraad Tata Steel IJmuiden zegt vertrouwen op in Europese directie na gedwongen ontslag Nederlandse directeur Theo Henrar

Theo Henrar vertrekt als directievoorzitter Tata Steel, of is hij de laan uitgestuurd?

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.