Wim (89) trekt coronaregels niet meer, fietst weg bij zorginstelling en moet verplicht twee weken in quarantaine

Annemarie de Jong
’T Zand

Verpleeghuisbewoner Wim van Duin (89) trok het gewoon niet meer. Na maanden binnen verpieteren door de coronaregels pakte hij ’s ochtends vroeg zijn fiets om een rondje te rijden. Bij terugkomst is hij gesnapt door personeel en nu zit hij twee weken in quarantaine.

Wim van Duin (89) veranderde tijdens de coronacrisis van „kipfit in een gebroken man”, vertelt zijn dochter Jolanda van Duin uit Schagen. „Hij is boos en verdrietig, daarom kan ik beter het woord doen.”

In september 2018 komt Wim van Duin met zijn dementerende echtgenote in verzorgingstehuis De Zandstee in ’t Zand te wonen. Zijn vrouw overlijdt in 2019. „Dan mag de partner er blijven wonen, maar qua conditie was hij eigenlijk te goed.”

Wim van Duin rijdt nog wekelijks met de auto naar de fitness, helpt in de tuin van de zorginstelling, fietst elke dag 25 kilometer en loopt er nog eens vijf. „En toen kwam corona”, zegt zijn dochter. Op 20 maart gaan de verpleeghuizen op slot. Ook voor de kwieke senior stopt abrupt zijn actieve leventje. „Het personeel heeft enorm meegedacht en een hometrainer op zijn kamer gezet.” Hij traint vijf kwartier per dag, loopt dagelijks 150 rondjes door zijn woning en oefent met gewichten. „Echt een vuurvreter, hij gaat er voor.”

Fiets gepakt

Maar Van Duin - „buitenmens in hart en nieren” - snakt naar frisse lucht. Letterlijk, want het ventilatiesysteem op zijn kamer werkt niet goed. „Op een ochtend kon hij er niet meer tegen. Om half zeven is hij het gebouw uit geslopen. Stilletjes heeft hij zijn fiets gepakt en is hij een rondje gaan rijden. Toen hij terugkwam is hij gesnapt door verzorgers.” De zorginstelling komt in actie. „Nu zit hij verplicht veertien dagen in persoonlijke isolatie”, vertelt Jolanda van Duin. „Terwijl hij onderweg niemand is tegen gekomen. Maar hij is stout geweest. Eigenlijk ben ik hartstikke trots op hem.”

Sinds twee weken mogen ouderen in coronavrije tehuizen onder strikte maatregelen weer één vaste bezoeker ontvangen. Ook bij Wim van Duin zijn de regels in het huis na twee coronabesmettingen versoepeld. Onder begeleiding mogen bewoners naar het terras. Jolanda mocht haar vader mét mondkapje op, in de tuin, op anderhalve meter afstand bezoeken. „Maar nu zit hij weer op zijn kamer. Hij is er kapot van. Had hem een officiële waarschuwing gegeven.”

Moed verloren

De man van ritme en vroeg opstaan blijft ineens tot elf uur in bed liggen. De hometrainer raakt hij niet meer aan en hij krijgt bijna geen hap door zijn keel. „Hij is de moed verloren. Op zijn verzoek heb ik een Facebookoproep geplaatst. ’Wie haalt mij uit dit stinkhok? Ik ben heel verdrietig en ik heb hoofdpijn. WvD Kamer C107’.”

Ze zucht. „Het is gewoon een noodkreet, hij wil gehoord worden, mijn tot voor kort oergezonde, stoere vader. Mijn rots in de branding en mijn voorbeeld, zit er door die isolatie helemaal doorheen. In no time is hij geknakt.” Jolanda van Duin vindt dat de coronaregels voor zorgcentra ’zijn doorgeslagen’. „We zitten echt in een fase dat er maatwerk nodig is. En laat mensen ook meedenken. Mijn vader kan bijvoorbeeld gewoon anderhalve meter afstand houden.”

Jolanda van Duin en familie zien hun ’oersterke’ vader de afgelopen periode een flinke jas uit doen. Tijdens de coronacrisis willen ze hem zelfs in huis nemen. „We zagen dat hij er helemaal aan onderdoor ging, maar dan was hij zijn kamer kwijt.” Overigens alleen maar lof voor het zorgpersoneel. „Dat zijn stinkende best doet.”

Lichtpuntje is dat zaterdag de quarantainemaatregel voor Wim van Duin wordt opgeheven. „Dus hij wil toch die hometrainer weer op om zijn conditie op peil te brengen.”

Heel voorzichtig

„Wij realiseren ons zeer dat de coronamaatregelen voor onze bewoners grote beperkingen tot gevolg hebben”, laat Woonzorggroep Samen in een verklaring weten. „Dat zouden wij ook graag anders zien. Maar de realiteit dwingt ons heel voorzichtig te zijn en de richtlijnen van het RIVM stipt op te volgen. We kunnen niet alleen naar het individuele belang van de bewoner kijken. We moeten altijd ook goed kijken naar de risico’s die andere bewoners en medewerkers daardoor lopen. In de afweging die we daarin maken zal de bescherming van de andere bewoners en medewerkers tegen het virus zwaarder moeten wegen dan het individuele belang van een bewoner. Dit geldt voor alle locaties, maar zeker ook voor locaties zoals De Zandstee die te maken hebben gehad met een Corona-uitbraak.”

,,We zijn blij dat we de komende periode stap voor stap deze rigoureuze maatregelen kunnen gaan versoepelen waarbij we hopen dat het snel mogelijk wordt voor onze bewoners om hun geliefde activiteiten weer op te pakken.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.