Ouderen gevonnist op nationale tv: strikte isolatie, beroep is niet mogelijk | Commentaar

De oma van Jorien zit vast. Sinds 12 maart, in strikte isolatie. Gevonnist op nationale televisie door Mark Rutte en Hugo de Jonge. Ze mag minimaal contact met medegevangenen onderhouden en nog geen bezoek ontvangen. Er is geen mogelijkheid om in beroep te gaan.

De oma van Jorien is 98 jaar oud en haar misdaad is dat zij het risico loopt om covid-19 op te lopen en eraan te overlijden. De bittere analogie met detentie in een brief van Jorien is slechts één van tientallen schrijnende verhalen die naar de krant gestuurd werden, omdat we wilden weten hoe het in de verpleeghuizen gaat nu beperkt bezoek weer wordt toegestaan. Uw antwoord is even duidelijk als hartverscheurend. We doen allemaal onze uiterste best kwetsbare ouderen in leven te houden, maar bieden ze ondertussen vrijwel geen perspectief op een beetje leefbaarheid.

Lees ook: Stortvloed aan hartenkreten uit verpleeghuizen: ’Waarom mag je in een vrij land ouderen gevangen houden?’

We krijgen dezer dagen allemaal te maken met reisadviezen in diverse kleuren. Alleen reizen wanneer dat noodzakelijk is. Maar wanneer we dat advies in de wind slaan, volgt er geen sanctie. Uiteindelijk mogen we zelf bepalen of we het advies ook opvolgen. En omdat we andere mensen om ons heen niet in gevaar willen brengen, houden we ons meestal keurig aan de instructies. Maar het is en blijft een individuele afweging.

Zo geredeneerd zouden ook onze ouderen en hun familie het recht moeten hebben het vonnis van de premier en de minister naast zich neer te leggen. Het recht op een knuffel of een wandeling in de buitenlucht is minstens zo belangrijk als het recht op leven. De oma van Jorien hoort niet thuis achter tralies.

Lees ook: Onverteerbaar voor bewoners en familie: al maanden geen echt contact. ’Ik moet kiezen tussen zoon en dochter’, zegt Hans van der Linden

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.