Toen er op 5 juni nog wél gesport werd: grote schrik om Arjen Robben - en daarna een conflict dat maanden duurt [video]

Gregory van der Wiel, Nigel de Jong en Ibrahim Afellay buigen zich over de geblesseerde Arjen Robben.
© Foto ANP/Paul Vreeker

Door het coronavirus zijn er momenteel nauwelijks sportevenementen. In deze rubriek gaan we terug in de tijd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 5 juni 2010, Nederland-Hongarije 6-1, grote schrik bij Oranje vanwege een hamstringblessure van Arjen Robben.

Vier weken lang verloopt de voorbereiding van het Nederlands elftal op het WK van 2010 perfect. Totdat in de afsluitende oefenwedstrijd, enkele uren voor vertrek naar Zuid-Afrika, de schrik toeslaat. Arjen Robben valt tegen Hongarije (6-1) geblesseerd uit. Hamstring. Hij vliegt ’s avonds niet met de selectie mee. Hij gaat in Nederland keihard revalideren. Of hij op het WK in actie kan komen is nog maar zeer de vraag.

Oranje staat er tot dan uitstekend voor en draait als een tierelier. In de WK-kwalificatie zijn alle acht wedstrijden gewonnen. Wesley Sneijder heeft twee weken eerder met Inter Milaan de Champions League gewonnen. In de finale heeft hij Arjen Robben en Mark van Bommel, die bij Bayern München spelen, verslagen.

Belangrijkste thema in de weken voor het WK: moet Oranje op hoogte trainen of niet, en hoe vroeg moet Oranje naar Zuid-Afrika gaan om te wennen aan de omstandigheden. Deskundigen buitelen over elkaar heen om te vertellen wat het beste is. Oranje vliegt als een van de laatste deelnemers naar Zuid-Afrika.

Abrupt einde

Op de dag van vertrek, zaterdag 5 juni, wordt ’s middags eerst nog de uitzwaaiwedstrijd gespeeld. Arjen Robben komt halverwege als invaller in het veld. Het staat dan 1-1. Mede door twee doelpunten van Robben staat het tien minuten voor tijd 6-1. De wave gaat door het stadion, er wordt gezongen, er wordt gedanst in Bavariarokjes. Aan het feest komt abrupt een einde als Robben naar zijn hamstring grijpt. In de 86e minuut gaat hij trekkebenend naar de kant.

(Tekst gaat door onder de foto)

Arjen Robben verlaat het veld. Bondscoach Bert van Marwijk baalt.
© Foto ANP/Toussaint Kluiters

De schrik is enorm. Iedereen is bang dat Robben het WK wel kan vergeten. Uit een echo en een scan blijkt de volgende dag dat er ’een minuscuul scheurtje’ in de hamstring zit, aldus Robben. „Het is niet veel, maar het moet wel herstellen.” Hij gaat revalideren bij Dick van Toorn. De 77-jarige fysiotherapeut zal proberen Robben met onorthodoxe middelen snel fit te krijgen.

Bondscoach Bert van Marwijk moet afwachten hoe snel Robben herstelt. Hij roept nog geen vervanger op. „Ik wil Arjen alle kans geven om aan te sluiten, eventueel ook als het toernooi al begonnen is.”

Kameroen

Robben gaat inderdaad naar Zuid-Afrika, een week nadat de selectie daar is aangekomen, maar kan niet direct spelen. Zonder hem wint Oranje de eerste twee groepswedstrijden, tegen Denemarken en Japan. In het derde groepsduel, tegen Kameroen, valt Robben een kwartier voor tijd in. Met een schot op de paal forceert hij meteen het winnende doelpunt: Klaas-Jan Huntelaar scoort uit de rebound.

„Ik had niet durven dromen dat ik hier toch nog zou staan. Normaal kost zo’n blessure je zes weken. Meteen nadat het gebeurd was, heb ik de knop omgezet. Ik moest en zou naar Zuid-Afrika. Nu kwam alles alsnog naar boven. Ik was emotioneel, ja”, zegt Robben na de wedstrijd.

Aflevering van gisteren: De American dream van Robert Eenhoorn gaat in vervulling

In alle wedstrijden daarna komt Robben in actie en in de (verloren) finale tegen Spanje is hij er de volle 120 minuten bij. Het lijkt allemaal in orde te zijn gekomen. Toch krijgt de blessure na het WK nog een heel lange staart. Op 3 augustus meldt Robben zich bij Bayern München voor het nieuwe seizoen en wordt hij onderzocht door de clubarts. Die schrikt zich kapot. In de hamstring zit volgens de clubarts een ’gat’ van zeven centimeter. Robben kan het niet geloven, hij heeft nergens last van, maar moet van de clubarts wel rust houden.

Langslepend conflict

Wat volgt is een langslepend conflict tussen Bayern München en de KNVB. De club is woest op de bond en vindt dat Robben nooit op het WK had mogen spelen, omdat de blessure veel ernstiger was dan gedacht. Robben had volgens Bayern niet één, maar twee spierscheuringen. Bayern wil een schadeclaim indienen. Robben staat maanden aan de kant. Pas in januari maakt hij zijn rentree.

Vriendschappelijke wedstrijd

Een schadevergoeding betaalt de KNVB uiteindelijk niet. De bond spreekt met Bayern af een vriendschappelijke wedstrijd te spelen, waarvan de inkomsten naar de club gaan. In mei 2012 wordt dat duel gespeeld, in de voorbereiding van Oranje op het EK. Bayern wint met 3-2.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen