Zaanstad en Velsen willen niet handhaven op mondkapjes op de pont: ’GVB is verantwoordelijk’

Ivo Laan
Velsen-Zuid

Zaanstad en Velsen willen niet handhaven als passagiers geen mondkapje dragen op de ponten over het Noordzeekanaal. Amsterdam daarentegen wil die mogelijkheid wel hebben.

Om te kunnen handhaven, is het nodig dat de mondkapjesplicht wordt vermeld in de noodverordening van de veiligheidsregio’s. De ponten over het Noordzeekanaal vallen onder verschillende veiligheidsregio’s. Zaanstreek-Waterland en Kennemerland hebben besloten om de mondkapjesverplichting niet op te nemen in de noodverordening. Amsterdam gaat dat wel doen.

Het GVB vindt de verschillen in aanpak jammer. ,,Voor reizigers is het prettig om te weten waar je aan toe bent. Of je nou in Amsterdam op de pont stapt of ergens anders. Dus ook dat de handhaving op dezelfde manier is geregeld’’, zegt de woordvoerder.

Het GVB hoopt dat het verschillende beleid niet leidt tot veranderd gedrag, want de kernboodschap is wel dat reizigers een mondkapje dragen op de pont. ,,Voorkom dat je een ander besmet’’, zegt de GVB-woordvoerder.

Velsen en Zaanstad leggen de bal bij het GVB om te zorgen voor een veilige overtocht. ’Het GVB is verantwoordelijk voor de uitvoering van de maatregelen ter voorkoming van verspreiding van het coronavirus’, aldus een persbericht.

De gemeenten noemen het dragen van een mondkapje een ’advies’. Daarnaast stelt Velsen: ’De aanbieder van het openbaar vervoer is verantwoordelijk voor de naleving van de regels. De gemeente doet dus geen handhaving op de pont’.

De pontveren op het Noordzeekanaal hebben een aparte status. Ze vallen nu formeel niet onder openbaar vervoer, maar onder de Verenwet en niet onder de wet personenvervoer, waar een mondkapjesplicht geldt.

Behalve de mondkapjesdiscussie was er donderdag weer malheur met de ponten. De pont bij Zaandam viel uit, waardoor de extra pont bij Velsen daar moest worden ingezet.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen