Groot enthousiasme bij de biologen: Texelse vissers halen een vis met een zeldzame pissebed boven water

De pissebed.
© Foto Ecomare
De Koog

De Texelse vissersboot TX36 heeft een bijzondere vangst gedaan: een vis met een pissebed op zijn kop. Het gaat om een parasitaire pissebed. Dit is de tweede keer dat deze soort in de Noordzee is gezien, meldt Ecomare. „Het is niet prettig voor de vis, maar veroorzaakte groot enthousiasme bij de biologen.”

De vissers stuurden een foto van de pissebed naar de biologen van Ecomare, die een deskundige inschakelden omdat de vondst zo zeldzaam was. Het beestje ligt nu in de vriezer en is aan Naturalis aangeboden.

Langzamer groeien

Vissen met zo’n pissebed op hun kop kunnen minder hard groeien, maar gaan er niet dood aan, laat Ecomare weten. „De pissebed hoort tot de familie Cymotoidae, waar verschillende soorten parasitaire pissebedden onder vallen. Er zijn zowel zoet- als zoutwater soorten in deze familie. De dieren leven van het bloed van vissen. De nu gevonden zeepissebed, Anilocra frontalis, zat vastgebeten in de mul. Het tweede deel van zijn soortnaam, frontalis, verwijst naar de plek waar hij altijd gaat zitten: frontaal, dus bij de kop van de vis. Het meest tot de verbeelding sprekende lid van de familie Cymotoidae is een pissebed die de plek van de tong van een vis inneemt. Daartoe bijt hij eerst de tong af. Hiermee vergeleken was de gevangen mul nog goed af!”

Dit soort pissebed klampt zich vast aan vissenkoppen.
© Foto Ecomare

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.