Personeel Tata niet overtuigd door geruststellende woorden directie, al twee werkonderbrekingen

Stakend personeel wordt buiten toegesproken door vertegenwoordigers van de ondernemingsraad. Op corona-veilige afstand van elkaar.

Personeel van Tata liet al luidruchtig van zich horen met een ’toeterprotest’ bij het directiekantoor in IJmuiden.© archieffoto Dirk-Jan Prins

1 / 2
Bart Vuijk
IJmuiden

Het personeel van Tata Steel in IJmuiden is allerminst gerustgesteld door de woorden van de Europese directie, die afgelopen weekend liet weten dat er geen ontslagen gaan vallen. Er zijn dinsdag al twee werkonderbrekingen.

De eerste werkonderbreking vond plaats bij de Direct Sheet Plant, de tweede werkonderbreking vindt rond 12.30 uur plaats bij de afdeling Coated Products.

Het personeel van de Direct Sheet Plant liet zich via Microsoft Teams inlichten door vertegenwoordigers van de vakbonden over de situatie. Tata Steel kondigde eind vorig jaar aan dat in IJmuiden 1650 ontslagen zouden moeten vallen.

Na weerstand van de vakbonden en de Nederlandse directie van het bedrijf is dat aantal teruggebracht tot duizend, en directievoorzitter Theo Henrar is ontslagen.

Dat ontslag van de IJmuidense topman leidde al tot diverse protesten van het personeel. Een toeterprotest van personeelsleden in auto’s werd vorige week snel gevolgd door een blokkade van alle poorten, die enkele uren duurde. Dat zijn spontane acties.

Ook het personeel railvervoer heeft enkele keren het werk neergelegd en bij Walserij West is een korte werkonderbreking geweest. De onrust onder het personeel, dat ondanks de woorden van Tata Steel Europe nog altijd een massa-ontslag vreest, blijft groot.

De bonden hebben opgeroepen tot ledenvergaderingen op donderdag. FNV Metaal, met vierduizend leden, houdt die op het parkeerterrein van de Bazaar.

Oveirgens ergert een woordvoerder van FNV Metaal zich aan het feit dat Tata Steel in de media de werkonderbreking bij Walserij West omschreef als ’een gepland werkoverleg’. ,,Vergaderen is door het bedrijf verboden net als alle andere vergaderingen bij Tata in vergand met corona. Werkoverleg mag dus helemaal niet! En werkoverleg doe je niet buiten.”

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.