Intensivecareafdelingen Dijklander Ziekenhuis volledig coronavrij

Hoorn

Op de intensivecareafdelingen van het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn en Purmerend liggen geen patiënten meer met corona. Op de verpleegafdeling gaat het nog slechts om enkele patiënten met het virus.

In Hoorn zijn zelfs al langer dan twee weken geen nieuwe coronapatiënten meer opgenomen op de intensive care (ic).

„En ook in Purmerend ligt momenteel niemand meer op de ic”, zegt Iris Heijnen, woordvoerster namens het ziekenhuis. „We zijn op beide locaties nog wel voorbereid op de komst van patiënten. Het kan natuurlijk zo zijn dat er ’as we speak’ iemand wordt binnengebracht.”

Hoogtepunt

Op het hoogtepunt van de pandemie lagen op de intensivecareafdeling van het Dijklander ruim twintig mensen en waren er meer dan honderd patiënten op genomen op de verpleegafdeling. In totaal heeft het ziekenhuis in Hoorn en Purmerend ongeveer achthonderd mensen met klachten die wezen op corona behandeld.

Lang niet iedereen bleek het virus ook echt te hebben. Van de mensen die daadwerkelijk besmet waren, is in het Dijklander zo’n 75 procent weer genezen. Enkele tientallen patiënten - exacte cijfers worden niet gegeven - zijn er aan corona overleden.

De daling van het aantal coronagevallen in het ziekenhuis geeft het personeel wat lucht. ,,Maar het is zeker niet zo dat ze nu achterover kunnen leunen’’, zegt Heijnen. ,,We willen zo snel mogelijk de reguliere zorg weer opstarten, maar ook wij zijn gebonden aan de anderhalvemetersamenleving. Dat heeft consequenties voor bijvoorbeeld het maximaal aantal patiënten in de wachtkamer. We kunnen door de maatregelen nog niet op de volle honderd procent draaien, maar doen wat we kunnen.’’

Nieuwe besmettingen

Het aantal meldingen van positieve coronatesten in Noord-Holland Noord heeft dinsdag overigens de 1150 bereikt, zo blijkt uit recente cijfers van het RIVM. De twee nieuwste besmettingen zijn aan het licht gekomen in de gemeenten Drechterland en Castricum. In heel West-Friesand zijn 321 patiënten positief getest.

Meer nieuws uit West-Friesland