Het rijk vrijwel alleen op het dak van IJmuidens Sluis Haven Informatie Punt

Scholen moeten nog wachten met bezoek aan SHIP.
© Foto SHIP
IJmuiden

Het Sluis Haven Informatie Punt (SHIP) heeft de deuren aan de Noordersluisweg 1 in IJmuiden weer geopend. Wie op het dak staat van het bekende rode gebouw, heeft in elk geval een compleet ander uitzicht dan een paar maanden geleden. Vast staat dat je met hooguit acht mensen, op 1,5 meter afstand van elkaar, het uitzicht deelt.

Op 20 maart was het precies drie jaar geleden dat SHIP werd geopend. Onder andere is er op schaal is te zien hoe de grootste sluis ter wereld, waar nog druk aan gewerkt wordt, eruit gaat zien. Er is een uitkijkpunt, tentoonstelling, expositieruimte, restaurant en vergaderlocatie.

Technolab verzorgt er lesprogramma’s gericht op techniek voor scholieren van de basisschool en voortgezet onderwijs. Even binnenlopen is er niet meer bij nu bij SHIP de 1,5 meter regel is ingevoerd. De deuren gaan open maar met gemengde gevoelens, laat Marije Moerman van de organisatie weten.

,,Scholen kunnen we helaas nog niet ontvangen en ook even alleen een kop koffie komen drinken kan echt niet. Dat heeft met de logistiek in het gebouw te maken. Het is bij ons onmogelijk de horeca los te koppelen van een rondleiding’’, vertelt de medewerkster.

Tijdblok

Voorlopig is het dus alleen mogelijk om de tentoonstelling te bezoeken door vooraf een reservering te boeken. Er valt te kiezen uit drie tijdblokken. Van 10 tot 12 uur, van 12.15 tot 14.15 uur en van 14.30 tot 17 uur. Het maximaal aantal bezoekers per blok is acht personen.

,,Dit heeft alles te maken met dat bepaalde ruimtes te beperkt zijn om meer dan vier personen te gelijk rond te leiden. We kregen een aanvraag voor een rondleiding voor zes mensen die niet uit hetzelfde huishouden komen. Dan moet ik dus twee rondleiders inschakelen. Daarom zullen er per tijdblok twee rondleiders aanwezig zijn’’, legt Moerman uit.

Voor een reservering waarbij bezoekers een rondleiding krijgen en na afloop een consumptie in het restaurant, wordt vijf euro per persoon in rekening gebracht.

Om de veiligheid van de bezoekers en het personeel te garanderen wordt bezoekers bij binnenkomst gevraagd hun handen schoon te maken met de desinfecterende gel. Om de tentoonstelling het interactieve karakter te laten behouden kunnen handschoenen worden gedragen. Wie verkoudheidsklachten en/of koorts heeft wordt verzocht een andere keer te komen.

Een rondleiding bij SHIP is eenvoudig te reserveren via www.ship-info.nl.

Meer nieuws uit IJmond