Miljoenen voor nieuwe rotondes in Oosttangent zijn ’eerste bouwsteen’ om hele wegennet onder Heerhugowaard onder de loep te nemen

De Oosttangent in Heerhugowaard, een belangrijke en op spitstijden drukke verkeersader.
© Foto Hans van Weel
1/2
Heerhugowaard

De twee miljoen euro die de gemeenteraad van Heerhugowaard dinsdagavond op tafel heeft gelegd voor het verbeteren van de doorstroming op de Oosttangent is een ’eerste bouwsteen’ om samen met de provincie het hele wegennet in en rondom de stad onder de loep te nemen.

Dat zei wethouder Monique Stam tijdens een pittige discussie over het ’ombouwen’ van twee huidige rotondes in de drukke verkeersader - die ter hoogte van de Dijk van Kyoto/Lotte Beesedijk en de Haringvliet/West-Frieslandsingel - tot gedeeltelijke turborotondes (met twee rijstroken).

Bottleneck

,,Het is niet alleen de Oosttangent waar regelmatig verkeer in de spits stilstaat. Ook voor de ’bottleneck’ N242, Westtangent en het hele palet aan wegen in en rondom Heerhugowaard moet een plan van aanpak komen’’, aldus Stam.

Zij hoopt op korte termijn in gesprek met de nieuwe Noord-Hollandse gedeputeerde Jeroen Olthof (mobiliteit) te horen welke rol de provincie - eigenaar van de N242 - hierin verder denkt te kunnen spelen.

Sluipverkeer

De provincie draagt aan verbetering van de Oosttangent al een miljoen euro bij. Door de nieuwe rotondes kan naar verwachting niet alleen meer verkeer sneller doorrijden, ook wordt sluipverkeer door de aangrenzende wijken voorkomen. ,,Verkeer is net als water, het gaat een weg zoeken’’, verzuchtte Stam.

De wethouder liet doorschemeren dat de N242 in Haarlem op de nominatie staat om aangepakt te worden. ,,Dat is voor Heerhugowaard van belang, want we groeien nog steeds en moeten zorgen dat we de toenemende verkeersstromen kunnen bijbenen.’’

Langzaam verkeer

Diverse politici drongen er op aan dat in het toekomstige ’integrale mobiliteitsplan’ zeker ook oog is voor langzaam verkeer: fietsers en voetgangers. Stam zegde toe voordat er een definitief ontwerp voor de Oosttangent tot stand komt, zeker overleg te voeren met Veilig Verkeer Nederland, Fietsersbond, hulpdiensten en voetbalclub Reigers Boys.

Meer nieuws uit Alkmaar