Haarlemmermeers Christenunie-plan tiny houses strandt op toezegging webinar

Tiny houses.
Hoofddorp

Raadslid Koos de Vries (Christenunie-SGP) zag zijn kans schoon om de bouw van tiny houses in Haarlemmermeer snel mogelijk te maken. Helaas voor hem werd zijn voorstel pootje gehaakt in de gemeenteraad.

De Vries stelde de motie ’Ruimer denken over tiny houses’ op en kreeg daar, misschien wel tot zijn eigen verrassing, steun voor van een meerderheid van de raad. Behalve de oppositiepartijen EH, SRH, D66, Forza en GroenLinks ook collegepartij HAP.

Alle initiatieven voor tiny houses, kleine huisjes met minimale voorzieningen, zijn tot nu toe door de gemeente Haarlemmermeer afgewezen. Volgens De Vries omdat verstedelijking van landelijk gebied niet is gewenst. „Dat is niemand van plan”, aldus het raadslid, „wat is er verstedelijking aan als er een paar tiny houses op landgoed De Olmenhorst in Lisserbroek worden neergezet. De mensen die daar willen wonen zijn een met de natuur, ze vormen geen gevaar voor die natuur.”

Volgens De Vries steunt de gemeente vernieuwende initiatieven met de mond, maar worden concrete aanvragen afgewezen. Daar wil hij iets aan doen. In zijn motie vraagt hij om als gemeente met initiatiefnemers niet te kijken naar belemmeringen, maar naar mogelijkheden. Zoek oplossingen en kom dit jaar nog zelf met toewijzing van locaties en ondersteuning. Dat onderschrijft ook HAP-fractievoorzitter Sophie van de Meeberg.

Woonwethouder Mieke Booij (PvdA) stelt dat er al volop overleg is met initiatiefnemers en wordt gekeken naar bouwlocaties, maar dat een tiny house moet worden beoordeeld als een woning en daarom aan voorwaarden moet voldoen.

Booij biedt aan om komend najaar een webinar te geven waarin de mogelijkheden en onmogelijkheden van alternatieve woonvormen worden toegelicht. Daarmee haalt de wethouder collegepartij HAP over de streep om geduld te betrachten. Daarom haalde de motie het niet.

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen