Met oproep tot demonstratie ’Aan-je-laars-lappendag’ toch feest op Roode Steen? Nee, het was een signaal

Hoorn

De massale demonstratie op de Dam in Amsterdam, maandag, heeft Hoornaar Jan-Jaap Schaper geïnspireerd tot het uitroepen van een ’Aan-je-laars-lappendag demonstratie’ als evenement op Facebook. Op de dag dat normaal de Hoornse kermis feestelijk zou worden afgesloten met Lappendag, 17 augustus, zouden ’demonstranten’ massaal kunnen bijeenkomen op de Roode Steen.

’Een demonstratie tegen geforceerd inkomensverlies van de Hoornse horeca, willekeur in regelgeving en handhaving en vooral tegen eenzaamheid en sociale terughoudendheid’, schreef Schaper als verklaring onder het evenement.

De BlackLivesMatter-demonstratie op de Dam trok maandag volgens de Amsterdamse burgemeester, Femke Halsema, veel meer mensen dan van tevoren was gedacht. In plaats van 300 kwamen er zo’n 5000. Halsema koos ervoor niet met geweld in te grijpen. Haar uitspraak: ’Het demonstratierecht mag niet zomaar stopgezet worden’, bracht Schaper op het idee voor de lappendag/demonstratie.

Kort na het aanmaken van het evenement - dinsdagmiddag hadden al snel bijna duizend mensen aangegeven geïnteresseerd te zijn dan wel te willen gaan - was er zowel bijval als kritiek. Anne Bakker schreef op Bakkers tijdlijn dat zij het jammer vindt dat de grote en waardevolle ’demonstraties die draaien om een jarenlange onderdrukking en mensenrechten die op basis van ras worden ontnomen’ aanleiding geven ’om een horecademonstratie op te zetten die slechts over een aantal maanden van isolatie gaat, een isolatie waar je voor je eigen welzijn in zit en die amper zo genoemd kan worden omdat het feit dat je veilig thuis kunt zitten een privilege is’.

Op de Facebookpagina ’Horinezen be like’ klonken al snel soortgelijke geluiden. Joyce Beuken, die zelf ook in de horeca werkt: ’Dit is duidelijk opgezet als sneer naar de protesten van gister en die van de komende dagen. Die demonstraties draaien echter om jarenlange onderdrukking van een onschuldige groep mensen, gebaseerd op huidskleur. Dit protest draait om… ’s ochtends tot ’s middags bier drinken.’’

Anderen, zoals Aaron van der Steeg, merken op dat het ’uiteraard satirisch is bedoeld’, al denkt Van der Steeg dat het ’niet handig is, omdat er waarschijnlijk toch mensen naar toe komen’.

De gemeente Hoorn liet weten dat een demonstratie in deze coronatijd alleen onder strikte voorwaarden kan plaatsvinden en dat hij nog niet was aangemeld.

Dat gaat ook niet gebeuren, zei Jan-Jaap Schaper. Hij had het evenement aangemaakt als reactie op de BlackLivesMatter-demonstratie, juist omdat hij het onverantwoord vindt wat daar gebeurde. ,,Ik zat met grote ogen te kijken. Wat is dit? Ik ben het eens met de boodschap die ze daar uitdroegen, het is natuurlijk een bizar incident geweest daar, maar ik denk dat er creatievere manieren zijn om te demonstreren. Dit was gewoon levensgevaarlijk. Als er een paar mensen tussen staan met corona heb je weer een haard, kunnen weer bedrijven dicht, dat kan gewoon grote gevolgen hebben. Heb je maandenlang in de zorg gewerkt, overuren gemaakt, zie je dit op tv. Ik wilde er iets over kwijt. Als dit wel kan onder het mom van demonstratie kan er ook wel weer een festival georganiseerd worden. Dan is het hek van de dam. Ik snap niet dat dit is toegestaan en wil voorkomen dat dit ook in Hoorn gaat plaatsvinden. Wij zijn hier ook multicultureel. Straks hebben we hier ook van die megademonstraties, met meer coronagevallen als resultaat. Dat wil ik niet. De boodschap is: Denk om elkaar. Doe dat nou niet, zoek het niet op. We zijn met z’n allen bezig dat virus onder controle te krijgen.’’

Schaper was van plan deze boodschap de wereld in te sturen zodra er duizend belangstellenden waren voor het evenement. Vanwege de reacties besloot hij dat te vervroegen. ,,Hopelijk heb ik mijn punt gemaakt. Ik denk dat het aardig gelukt is.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen