De Smaeckkamer in Beverwijk doet wat het het beste doet: ’Heerlijk restaurantje spelen’

Terrassen open
© Heleen Vink
Beverwijk

Bij de ingang van Brafoer in Beverwijk vat bedrijfsleider Sophie Hienkens de verplichte vragen kort samen: „U bent klachtenvrij?” Als de terrasbezoekers in spe bevestigend antwoorden, noteert zij wat gegevens, en zegt dan door een microfoontje „twee voor terras’.

Het wat anders binnenkomen dan voorheen. Vlak voor de deur wacht Sophie bezoekers op. Naast haar staat een bordje met alle regels en in een logboek noteert zij de namen en telefoonnummers van bezoekers. Een per stel. Voor ze aan tafel gaan, vraagt Sophie ze nog even hun handen te desinfecteren met behulp van een grote plastic fles vol handgel.

Ze legt uit waarom de informatie wordt genoteerd. „Als het onverhoopt nodig zou zijn, kunnen we bezoekers in ieder geval traceren. Klanten reageren vol begrip op de maatregelen.”

Als horecaondernemer ben je tegenwoordig ook een beetje dokter en politieagent. Want uiteraard moet in de gaten gehouden worden of mensen niet alsnog bij elkaar aanschuiven of het op een knuffelen zetten. Een beetje als docenten die tijdens een schoolreisje in de gaten houden of iedereen zich aan de regels houdt.

Ook boa’s zullen de terrassen monitoren. Met, net als de docenten, als enige wapenuitrusting pen en papier. „Het is nog een beetje wennen”, vindt Sophie. „Maar we zijn vooral heel blij dat we weer open zijn.” Ze had het ietsjes drukker verwacht. „Maar we mogen niet klagen, het loopt behoorlijk vol.” Daan en Angela zitten al tevreden op het terras met een heerlijk koud drankje. „Je kunt thuis ook wel wat drinken samen, maar dan heb je niet die gezellige reuring om je heen. Dat hebben we echt gemist.”

Op het terras bij Brafoer is ruimte genoeg.
© foto Frenk Klein Arfman

Ook bij De Smaeckkamer bij het Westerhoutpark genieten gasten weer van een hapje en een drankje. Eigenaar Anne Haakma: „Ik voelde vanochtend zo’n gezonde examenspanning. Ik ben heel blij dat we nu weer mogen doen wat we het liefst doen: heerlijk ’restaurantje spelen’.”

Ja, het is allemaal net wat anders dan voorheen, beaamt hij. „En wij hebben het relatief nog makkelijk omdat we gewoon veel ruimte hebben. Daardoor kunnen we ook wat meer mensen kwijt. Op ons terras hebben we plek voor tachtig man, coronaproof. Binnen voor nog eens vijftig.”

Binnen gelden tijdshifts, voor een lunch hebben bezoekers bijvoorbeeld anderhalf uur. Het enige knelpunt is eigenlijk het toiletbezoek, daar zou men elkaar tegen het lijf kunnen lopen. „We maken het toilet elk uur schoon, verder rekenen we op het gezonde verstand van de mensen. Eigenlijk is niet meer nodig dan dat we een beetje lief zijn voor elkaar en elkaar wat ruimte geven.”

Hij denkt dat het wel mee zal vallen met het spelen van politieagentje. „Natuurlijk is de horeca een plek voor knuffels en een kus. Maar op dit moment kan dat helaas nog niet. We zullen mensen aanspreken waar nodig, maar dat houden we liefst zo luchtig mogelijk. Even met een grap of herinnering mensen herinneren aan wat ze best weten na al die weken. Overigens zijn we dat al een beetje gewend. Want dat doen we anders ook al als kinderen van ouders over het terras hollen bijvoorbeeld.”

Hij denkt dat nog wel steekproeven worden genomen voor het weekeinde. „Maar wij hebben er alles aan gedaan om het veilig te houden. Het gaat ook om onze eigen gezondheid, hè.” Hij verwacht dat het allemaal goed zal gaan. „Wij willen dit graag, de bezoekers willen dit graag. Niemand wil toch dat we weer moeten sluiten.’’

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen