Toen er op 2 juni nog wél gesport werd: Heerlijke uitzwaaiwedstrijd van Oranje, maar dat EK daarna... [video]

Robin van Persie glijdt op zijn knieën naar Ibrahim Afellay na de 4-0 van Oranje tegen Noord-Ierland.
© Foto ANP

Het coronavirus heeft de sportwereld tot stilstand gebracht. In deze rubriek gaan we terug in de tijd. Dezelfde datum als vandaag, maar dan mét sport. Vandaag: 2 juni 2012, Oranje wint ’uitzwaaiwedstrijd’ tegen Noord-Ierland met 6-0.

Met 6-0 veegt Oranje deze zaterdagavond Noord-Ierland van het veld. De toeschouwers zijn vermaakt, ze hebben een leuke avond gehad met voetbal, muziek en veel doelpunten. De ideale uitzwaaiwedstrijd, zeg maar. Iedereen is klaar voor het EK in Oekraïne en Polen.

Al tientallen jaren worden ter voorbereiding op een EK of WK oefenwedstrijden gespeeld, maar op enig moment is de ‘uitzwaaiwedstrijd’ bedacht. De laatste oefenwedstrijd moet een feest zijn, vinden ze in Zeist. Da’s goed voor iedereen: voor de Oranjefans, voor de kas van de KNVB en voor de spelers zelf. Het is immers fijn om met een goed gevoel het vliegtuig in te stappen.

In de jaren zeventig is dat allemaal nog niet zo. Voor het WK van 1974 speelt Oranje wel een thuiswedstrijd (tegen Roemenië, 0-0), maar voor het WK van 1978 wordt alleen in Oostenrijk geoefend (0-1). Voor het EK van 1980 wordt helemaal geen oefeninterland gespeeld.

Traditie

Begin jaren negentig zijn de laatste oefenduels voor het toernooi ook niet in eigen land. In 1990 wordt in Joegoslavië gespeeld, in 1992 in Frankrijk en in 1994 in Canada. Daarna ontstaat de traditie om de voorbereiding af te sluiten met een ‘leuke’ thuiswedstrijd.

Op deze avond wordt Noord-Ierland opgerold. Het gaat al jaren goed met het Nederlands elftal onder leiding van bondscoach Bert van Marwijk. Voor het WK van 2010 worden alle acht kwalificatiewedstrijden gewonnen, voor het EK van 2012 negen van de tien. Alleen het laatste duel gaat verloren (Zweden-Nederland 3-2), maar die wedstrijd doet er niet meer toe.

(Tekst gaat door onder de foto)

Wesley Sneijder tussen drie tegenstanders van Noord-Ierland.
© Foto ANP

Aflevering van gisteren: Slimme truc in de vroege ochtend helpt hockeyers aan wereldtitel

Kort voor het EK staat Oranje er aardig voor. Wel is er gedoe rond de spitspositie. Wie moet spelen: Huntelaar of Van Persie? Of misschien allebei?

Van Marwijk kiest voor Van Persie. Die scoort in de uitzwaaiwedstrijd twee keer, net als Ibrahim Afellay. De andere doelpunten worden gemaakt door Wesley Sneijder en Ron Vlaar. Zo gaat het publiek tevreden naar huis.

(Tekst gaat door onder de foto)

Ron Vlaar viert de 6-0 die hij heeft gemaakt.
© Foto ANP

Nul uit drie op het EK

In Charkov speelt Oranje een week later tegen Denemarken met exact dezelfde opstelling als tegen Noord-Ierland. Het gaat helemaal mis. Oranje verliest (1-0) en komt die klap niet meer te boven. De sfeer in de spelersgroep is niet goed, Huntelaar loopt ontevreden rond en de prestaties zijn ronduit beroerd. Ook van Duitsland en Portugal wordt verloren.

Roemloos verlaat Oranje het EK. Kort daarna dient Van Marwijk zijn ontslag in. Hij wordt opgevolgd door Louis van Gaal.

René Froger verhoogde de feestvreugde voor de supporters in de Amsterdam Arena.
© Foto ANP

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen