Aftellen, gejuich en applaus bij openstelling van terrassen op Alkmaars Waagplein: ’Echt naar dit moment gesnakt’ [video]

De eerste bestellingen worden uitgeserveerd op het Waagplein.
© Foto Mediahuis
Alkmaar

Met aftellen, gejuich en applaus hebben tientallen terrasjespikkers maandagmiddag klokslag twaalf uur na wekenlange sluiting van de horeca vanwege de coronacrisis weer bezit genomen van het Waagplein in Alkmaar.

Lees ook: Alkmaarse binnenstad bruist alom bij heropening van horeca: ’Het is een soort bevrijding, voor iedereen’

Het tafereel, begeleid door het slaan van de kerkklok, werd vanachter dranghekken gadegeslagen door een grote groep toeschouwers. Sommigen maakten foto’s en filmpjes van het heugelijke moment met hun mobiele telefoons.

Stormloop

Een stormloop op de keurig volgens coronaprotocollen uitgestalde terrassen op het uitgaanshart van de regio, zoals door velen van tevoren werd verwacht, bleef uit.

,,Ik had er op gerekend dat we in de rij moesten staan’’, vertelt Stanley Hermans (22), die met zijn vriendin Jana van den Berg (19) al een uur eerder in de buurt van het plein rondscharrelde.

,,Daarom zijn we redelijk op tijd gekomen. Het is op zich rustig, maar dat kan de rest van de dag zo veranderen en stroomt het vol. Ja, wij hebben er echt naar gesnakt om weer op het terras te mogen zitten.’’

Richtlijnen

Een groep iets te enthousiaste meiden kroop bij elkaar, maar werd meteen door een ober gewezen op de nieuwe richtlijnen.

,,We zijn met zijn achten en zaten aan een tafel, terwijl er maar twee personen per tafeltje zijn toegestaan’’, aldus een van de de dames uit het vrolijke gezelschap. ,,Eigenlijk moet die grote plant tussen ons weg, anders kan ik niet iedereen zien.’’

(Tekst gaat door onder de foto)

Van een stormloop op het horeahart van de regio is niet direct sprake bij de heropenstelling.
© Foto Mediahuis

Verademing

Voor bedienend personeel was het een verademing om weer bestellingen te kunnen uitserveren.

,,Heerlijk’’, vindt Isa Bosboom (20) van café De Eenhoorn. ,,Leuk om weer te mogen werken. Het voel net als de eerste dag dat je naar school gaat. Door de zenuwen heb ik er weinig van geslapen. Gezonde spanning, hoor.’’

Surveillances

Politieagenten en boa’s (buitengewoon opsporingsambtenaren) houden de hele tweede pinksterdag surveillances door de stad, ook bij andere horecapleinen en terrassen. Zij delen in principe geen boetes uit, maar waarschuwen en grijpen in als dingen anders gaan dan de bedoeling is.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen