Kerken zetten deuren op een kier. Maar de belangrijkste viering is voorlopig alleen door de week.

Kerkdeur op een kier.
© Foto parochie Schagen
Schagen

De katholieke kerken in Schagen en omgeving zetten hun deur op een kier. Maar de belangrijkste dienst - de eucharistieviering - wordt voorlopig nog niet in de weekeinden gehouden.

Pas vanaf juli zijn de eucharistievieringen weer op zaterdagavond of zondagmorgen. Dat is deze maand alleen op een doordeweekse dag. Vanaf nu mogen er weer bezoekers in de kerk, maximaal dertig. Vanaf juli is honderd het maximum.

Teleurstellen

Over de reden voor de doordeweekse eucharistievieringen zeggen de gezamenlijke pastores van de regio Schagen: ’Wij willen deze maand teleurstellingen in het weekend voorkomen, we willen geen mensen wegsturen’. Op een dag door de week verwachten zij minder aanloop.

Even geen communie

Een van de hoogtepunten in een rooms-katholieke dienst is de communie. Dat onderdeel wordt nog even geschrapt, uit voorzorg vanwege de anderhalvemeter-maatregel. Vanaf 14 juni is er ook weer de communie.

De kerkelijke regio Schagen bestaat uit de parochies Schagen, Wieringermeer, Wieringen, Nieuwe Niedorp. ’t Veld, Waarland en Heerhugowaard- De Noord.

Meer nieuws uit Schagen e.o.