Eerste ’mobipunten’ deze zomer in Noordkop. Deelauto en deelfiets staan klaar bij deze knooppunten van mobiliteit

Station Schagen.

Station Schagen.© Archieffoto Marc Moussault

Ed Dekker
Schagen

De gemeenten Schagen, Hollands Kroon en Den Helder krijgen deze zomer de eerste mobipunten. Dit worden knooppunten van diverse vormen van mobiliteit.

De mobipunten zijn een project van de samenwerkende gemeenten in de Noordkop en de provincie, en zijn onderdeel van het economisch stimuleringsprogramma De Kop Werkt. Op mobipunten kunnen reizigers overstappen op het openbaar vervoer, in een deelauto stappen of een deelfiets pakken.

In de directe omgeving van een mobipunt komen diverse faciliteiten, zo is het plan. De wethouders Hans Heddes (Schagen), Theo Meskers (Hollands Kroon) en Heleen Keur (Den Helder) denken aan lockers of winkels voor zaken als pakketjes en sleuteloverdrachten.

’t Veld

In Schagen komen de eerste mobipunten bij het station en in het centrum. In Hollands Kroon gaat het om Den Oever (bij het busstation), Middenmeer, Wieringerwerf en ’t Veld. In Den Oever komen ook een deelauto en een deelfiets te staan. Een deelfiets zal ook in Middenmeer en Wieringerwerf staan.

(tekst gaat door onder foto)

Station Den Helder Zuid

Station Den Helder Zuid© Archieffoto George Stoekenbroek

De locaties voor een mobipunt in Den Helder worden het station in het centrum, Willemsoord en station Den Helder-Zuid.

Uitbreiden

Het aantal mobipunten zal groeien, zo is het plan. Eind dit jaar moeten er veertien zijn in de Noordkop en eind 2021 veertig stuks. Volgens de drie wethouders zijn de mobipunten in Schagen, Hollands Kroon en Den Helder de eerste in Nederland.

Bij dit project werken de gemeenten en provincie samen met bewonersverenigingen en bedrijven als Marees uit Kolhorn (tankstations), Connexxion, Microsoft en Google. De organisatie Pro Bedrijven draagt zorg voor onderhoud.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.