Velsen van Vroeger: De badkuip die niet meer boven water kwam

Foto Noord-Hollands Archief© Foto Noord-Hollands Archief

1 / 2

Dit is in 1986 het bouwterrein langs de Hofgeesterweg in dé Velserbroekpolder. Met man en macht werkt men hier aan het bouwrijp maken van grond voor een woonwijk.

Op de voorgrond liggen drie badkuipen, in wat ooit een weiland was. Deze badkuipen herinneren aan de vele die her en der nog in weilanden te zien zijn. Ze dienen als waterbak voor het vee.

Veehouder Cor Hagen van de Hofgeesterweg 4 heeft sinds de zomer van 1956 ook zo’n kuip in zijn weiland langs de Buitenhuizerweg staan.

Hij ziet ’m op 22 december 1956 voor het laatst en als de boer op 30 januari 1957 daar weer is, merkt hij dat zijn kuip verdwenen is en dat het houten toegangshek plat op de grond ligt.

Gratis

Gezien het gewicht van de kuip moeten meerdere booswichten dat op hun kerfstok hebben. Cor Hagen hoort van omwonenden dat de kuip al op 9 januari het landschap niet meer siert. In de jaren zestig worden veel vooroorlogse woningen gerenoveerd en bieden eigenaren massaal badkuipen aan, gratis op te halen door de boer.

Hagen spoedt zich naar de Velser politie en doet aangifte bij rechercheur Paul.

Klauwpoten

De boer geeft een nauwgezette beschrijving: gietijzeren badkuip, aan de binnenzijde wit geëmailleerd, aan één buitenzijde groen geschilderd, lang ongeveer 1.85 meter en breed ongeveer 85 centimeter en voorzien van drie ijzeren ’klauwpoten’.

De waarde aan oud ijzer is ongeveer 35 gulden, toentertijd een fors bedrag. Hagen zegt de kuip bij weerzien zeker te zullen herkennen. Aldus schrijft Paul in zijn proces-verbaal. Hij doet diepgaand onderzoek, dan nog gebruikelijk. Maar de badkuip komt niet boven water.

Meer nieuws uit IJmond

Meest gelezen