Heeft zo’n advies van de gemeente voor paaszaterdag zin? ‘Ga met scootmobiel buiten de piekuren naar centrum Den Burg en De Koog’. Dus huren we zo’n ding en gaan op pad

Ingrid Spelt
Den Burg

'Wij adviseren mensen met een beperking die gebruik maken van een scootmobiel of een driewieler, om zoveel mogelijk buiten de piekuren naar het centrum van Den Burg en De Koog te komen', was voor zaterdag – de dag voor Pinksteren - het advies van de gemeente Texel op haar site. Dus op onderzoek uit, in een scootmobiel.

Nog nooit was een besluit voor een doelgroep zo vaak en zo snel in een paar dagen tijd veranderd. Van een centrumverbod tussen 10 en 17 uur naar uiteindelijk een stukje autonomie. Heb je een beperking en een hulpmiddel dan mag je nu zelf invullen wanneer die piekuren zijn. Met dank aan alle verontwaardigde comments op social media. Journaliste Ingrid Spelt huurt een scootmobiel en neemt op de drukke paaszaterdag de proef op de som.

‘Twee weken rust om mijn knie te ontlasten. Met dit mooie weer ga ik niet nog eens dagenlang binnen zitten. Al helemaal niet nu de terrassen weer opengaan. Ik heb net tien weken het advies van Rutte opgevolgd: zoveel mogelijk thuis werken en blijven. Dus huur ik een scootmobiel voor wat mobiliteit en reuring om me heen. Deelnemen aan de samenleving. Uiteraard op gepaste afstand, met droge bijna stukgewassen handen’. Een plausibel verhaal voor bekenden die me verwonderd zullen aanspreken tijdens het winkelen en zullen vragen hoe ik in een scootmobiel ben beland.

Niemand vraagt ernaar. Totale verbazing. Een blik van verwarring lees ik op hun gezichten. Ze praten voornamelijk tegen een vriendin, mee voor de gezelligheid. Alsof ik niet besta.

Zo moet het ook met de besluitvorming rondom het in eerste instantie bedoelde verbod zijn gegaan. Een besluit gemaakt zonder de stem van een ervaringsdeskundige.

Twee miljoen

Bijna twee miljoen gehandicapten kent Nederland. Dus de moeite waard om te kijken hoe het voelt als je niet als vanzelfsprekend ergens kunt zijn. Want ook een advies om het centrum tijdens piekuren te mijden, is een beperking. Bovenop de algemeen geldende coronamaatregelen. Of je wordt tegendraads en maakt het zelf wel uit. Of je voelt je bezwaard als je tegen dit misschien wel goedbedoelde advies in gaat. Of het advies zaait extra angst.

Drie keer lees ik het besluit op de site door alvorens ik op stap ga. Besluit 18 mei (inmiddels twee keer aangepast): 'Vanaf Hemelsvaartdag fietsverbod in winkelstraten De Koog en Den Burg', doorklikken, klik op 'Bekijk veelgestelde vragen over het fietsverbod', en daar staat-ie  tussen.

Nergens in het besluit of elders op de site met coronanieuws gemeente Texel wordt gerept over papa's en mama's met een kinderwagen met eventueel nog één of twee kids aan de hand. Of baasjes met een of meerdere honden. Zij nemen minstens net zoveel ruimte in deze anderhalve meter samenleving in als ik in mijn gehuurde scootmobiel, blijkt. Sterker, veel meer.

Filevorming

Bang dat scootmobielgebruikers jakkeren in een druk centrum? Onmogelijk! Je tuft lekker in het tempo van het winkelend publiek mee. Of staat vast in een rij. Niet een, maar drie keer. Want leuk die witte strepen op de weg met rechts en links aanhouden, maar het zorgt ook voor filevorming in de smalle straatjes in het centrum van Den Burg.

Even naar dat jurkje kijken aan dat rek buiten. Ohh een leuk souvenirtje in een mand voor oma. En de hele bubs erachter staat vast zolang de voorste niet doorloopt, of rijdt.

Anderhalve meter afstand in de lengte kun je nog het beste behouden in een scootmobiel. Wil je het virus niet te lang de kans geven zich te vermeningvuldigen in die rij en het advies van virologen opvolgen, dan moet je wel burgerlijk ongehoorzaam zijn en op de linkerkant van de straat, de helft van de rij passeren. Zo'n twaalf mensen achterlatend. Uiteraard met drie kilometer per uur. Tegenliggers: een hond met baas en twee toeristen, beiden een fiets aan de hand.

Resultaat

Het winkelrondje in het centrum van Den Burg tijdens piekuren levert op: acht rijdende fietsers, twaalf fietsen door het winkelend publiek meegenomen aan de hand, negentien hondenbezitters met een of twee honden en zestien stellen of gezinnen met een kinderwagen of fietskar met erin hun kroost. Vijf scootmobielgebruikers, inclusief mezelf.

Geen boa te zien, wel vier aardige gastheren en vrouwen van de gemeente. Twee op een rustig punt, twee op een drukker plein. De woorden: 'Het is beter als u als scootmobielgebruiker de spitsuren mijdt', komen niet uit hun mond.

Vooralsnog lijkt het advies preventief bedoeld te zijn. Om te voorkomen dat iedereen met een hulpmiddel massaal de centra bezet. In het net zo gezellige De Koog is het niet anders. Ouders met kinderwagens en heel veel baasjes met honden, genietend van een ijsje of patat.

Zelf beslissen

Is het niet tijd om anno 2020 mensen met een beperking zelf te laten beslissen of ze tijdens piekuren wel of niet willen winkelen, nu de maatregelen wat losser worden? Hebben we niet zo'n handige app waar iedere Texelaar of toerist de drukte op de populaire plekken op het eiland kan peilen.

En als je dan toch wilt betuttelen, breidt het advies dan uit met andere ruimtevreters. Ouders met kinderwagens, gezinnen met meer dan twee kinderen of baasjes met hun viervoeters, bijvoorbeeld. Voor een beetje meer gelijkwaardigheid misschien?

De rit zit erop, de scootmobiel kan terug.

Rick Brink

De in een liveshow verkozen 'Minister van Gehandicaptenzaken' Rick Brink zet samen met omroep KRO-NCRV relevante onderwerpen op de politieke en media-agenda. Met als doel: obstakels voor twee miljoen mensen met een handicap uit de weg ruimen.

Het advies van de gemeente Texel aan mensen met een beperking om tijdens spitsuren het centrum van Den Burg en De Koog te mijden, noemt hij er één uit de prehistorie.

,,Laat ik eens uitgaan van het gunstigste geval, en dat het advies goed bedoeld is en het niet gaat om het innemen van teveel ruimte. Dat zou namelijk écht te gek zijn. Die goede bedoelingen monden vaak uit in betutteling van onze doelgroep.”

,,Vroeger werden mensen met een handicap ver weggestopt. De samenleving vond dat normaal. Tegenwoordig tel je mee, heb je een stem en maak je actief deel uit van onze maatschappij. Betrek mensen met een beperking in het anderhalvemeter-overleg. Zie deze groep niet als zorgdragers, maar als medeburgers die bovendien zelf heel goed verantwoordelijke keuzes kunnen maken. Ook of ze wel of niet tijdens de spitsuren gaan winkelen.”

,,Samen kun je veel bereiken. Ik heb nu bijvoorbeeld overleg met pretparken en dierentuinen over uitjes voor mensen met een beperking, met als leidraad het Veilig Samen Uit Protocol. Mensen uit één huishouden zijn welkom in parken. Iemand met een beperking komt vaak met een begeleider, en die valt niet altijd onder zijn of haar huishouden. Dat kan iemand van een zorginstelling zijn of een vaste vrijwilliger.”

,,Dit euvel in het protocol hopen we zo snel mogelijk op te lossen. Dit soort uitjes voor mensen met een beperking zijn ook heel goed op Texel te organiseren. Voor de eigen inwoners en toeristen. Texel is een prachtig eiland.''

SIGT

Gerard Kruithof is woordvoerder van de Stichting Integratie Gehandicapten Texel (SIGT). Het verbod voor mensen met een beperking om op hun scootmobiel, driewieler, booster of met rollator tussen tien en vijf in het centrum van Den Burg of De Koog te rijden, staat nog als screenshot in zijn mobiel. ,,Ik was stomverbaasd en stuurde direct een mail naar de gemeente. Binnen een paar uur was het bericht veranderd in een advies.”

,,Wij zijn als partij nooit uitgenodigd om deel te nemen in het overleg voor de anderhalvemeter-samenleving. Natuurlijk praten we graag mee. Als stichting bestaan we al vijftien jaar. Het verzoek om het centrum tijdens spitsuren te mijden, moet met de ruimte die een hulpmiddel inneemt te maken hebben. Het lijkt een puur praktisch advies.”

,,Als je in een scootmobiel rijdt, ga je in het tempo mee van het winkelend publiek. Je scheurt er echt niet tussendoor. Juist wij zijn heel voorzichtig. Ik ben blij dat het verbod omgezet is naar een advies, maar hoe dan ook: met een advies word je ook buitengesloten. Zie jij nog andere doelgroepen in het bericht staan?”

,,Wat ik zou aankaarten in het overleg? Onder andere een paar vakkenvullershesjes beschikbaar stellen in supermarkten met 'Houdt 1,5 meter afstand' en aan de rolstoel hangen bij binnenkomst. Andere klanten komen al gauw te dichtbij je staan, in een rolstoel kun je niet snel genoeg weg rijden.”

,,Normaal gesproken willen mensen je al snel helpen als je in een rolstoel zit, in een winkel of op straat. Heel fijn natuurlijk, maar nu in deze tijd is het goed als mensen er extra op geattendeerd worden ook bij mensen met een beperking genoeg afstand te houden. Zodat ook wij ons veilig voelen.”

Met dank aan Vermeulen Bikes

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen