’Bescherm de unieke kunstcollectie van failliet hotel Spaander’; erfgoedvereniging Heemschut wil voorkomen dat alles in losse onderdelen verkocht wordt

Vrijwel elk stukje muur in hotel Spaander is behangen met schilderijen.
© Foto Ella Tilgenkamp
Volendam

Het unieke interieur van Art Hotel Spaander in Volendam moet beschermd worden nu de toekomst van het hotel onzeker is.

Dat heeft erfgoedvereniging Heemschut in een brief verzocht aan minister Ingrid van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Het onlangs failliet gegane hotel herbergt een immense verzameling kunst. Omdat de toekomst van Spaander nog onzeker is, willen de erfgoedbeschermers voorkomen dat het hotel in losse onderdelen wordt verkocht. Daarom zou Spaander een beschermde status moeten krijgen.

Gelagkamer

,,Ongelooflijk dat gebouw en collectie nog steeds niet beschermd zijn”, stelt Heemschutdirecteur Karel Loeff. ,,Dit hotel is uniek door zijn ensemble, bestaande uit de historische gelagkamer en aangrenzende vertrekken, in combinatie met de collectie kunstwerken die sinds de opening in de negentiende eeuw zijn vervaardigd door kunstenaars die in het hotel logeerden. Aanwijzing als rijksmonument maakt dat de erfgoedwaarden van dit historische hotel geborgd zijn. Door het faillissement is dat nu uiterst urgent.”

De minister heeft nog niet gereageerd op het verzoek.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen