Gevaarlijke fietspaden Wilhelminabrug Zaandam afgesloten. ’Hou mijn hart vast voor de Beatrixbrug’ (update)

Jan de Vries (D66) zag de fietsers zaterdag vallen. ’Kleine stuurmanouvre was genoeg om het wiel van deze persoon te laten omklappen. Arm beschadigd, fiets onderdelen kapot.’

Willemien Schenkeveld
Zaandam

De fietspaden op de Wilhelminabrug in Zaandam zijn zaterdagavond met hekken afgesloten. Er bleven maar fietsers vallen.

,,Ik ging zaterdag eens kijken. Ik had twee keer met mijn ogen geknipperd of er lag een vrouw languit op straat. Ik heb haar aangeraden de schade bij de gemeente te declareren, en voor de zekerheid mijn telefoonnummer gegeven. Tien minuten later: boem! er viel een jongen. Uiteindelijk heb ik er vier zien vallen, toen kon ik het niet meer aanzien’’, zegt raadslid Jan de Vries (D66).

Later op de middag werd hij gebeld door een vrouw die bij de brug woont: de score stond inmiddels op tien.

Sinds de heropening van de brug op 20 mei blijkt het wegdek slecht ontworpen. Het voetpad is hoger dan het fietspad en de rijbaan weer lager. Fietsers botsen al gauw tegen het voetpad omdat de fietspaden vrij smal en vaak behoorlijk druk zijn en er bij het Zaantheater een onverwachte ’slinger’ in de route zit.

Zaterdagavond heeft verkeerswethouder Gerard Slegers na een brandbrief van D66 de fietspaden laten afsluiten. ,,Heel goed, zo hoort het ook’’, zegt De Vries.

Beatrixbrug

’Hou overigens mijn hart vast voor de Beatrixbrug’, twitterde De Vries zaterdag. Het wegdek daarvan schijnt er hetzelfde uit te zien. ,,We hebben de gemeente in onze brief laten weten dat die brug niet open kan, die moet eerst worden aangepast’’, zegt het raadslid.

,,Gelukkig vielen de fieters tot nu toe de goede kant op, richting het voetpad. Maar stel dat ze op de rijbaan vallen, dan zouden er doden kunnen vallen.’’

D66 en de PVV hadden tijdens de raadsvergadering donderdag al aan de bel getrokken. Wethouder Slegers zegde toen toe naar een oplossing te gaan kijken. Zaanstad had toen al waarschuwingsborden en een stuk van de betonnen rand geel geverfd.

(Update)

Ook ROSA eist dat de Beatrixbrug wordt aangepast voordat die open gaat, en wijst erop dat Fietsersbond al lang heeft gewaarschuwd dat dit ontwerp niet veilig was. ’Het zou slim zijn om die verstandige mensen per direct te betrekken bij de verbeteringen’, staat op de website van ROSA.

Fietsstraten

ROSA pleit ervoor de beide bruggen over het sluizencomplex in te richten als fietsstraten waar de auto te gast is. ’Onbegrijpelijk is in onze ogen dat het gemotoriseerd verkeer nog steeds alle ruimte mag opeisen, terwijl we toch hebben gekozen voor een autoluwe binnenstad.’

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.