Gezocht: ùw verhaal uit het verpleeghuis

Op bezoek, strenge regels.© Foto ANP

Annet van Aarsen
Amsterdam

Het stille drama in verpleeghuizen blijft voortduren, ondanks de recente versoepeling van het algehele bezoekverbod dat in maart werd afgekondigd. Maar één bezoeker, in veel gevallen alleen bezoek ontvangen op de eigen kamer, afstand houden, mondmasker op: voor veel bewoners en hun naasten is het niet te doen.

Het relaas van Jan ’t Hart - hij heeft besloten om zijn dementerende moeder niet te bezoeken omdat ze alleen maar verdrietig en verward raakt van een zoon die ze niet mag aanraken - staat niet op zich. Dat blijkt onder andere uit talrijke hartenkreten, die mensen achterlieten op de website zorgvoorbeter.nl.

,,Mijn moeder kwijnt weg. Zij heeft een enorme heimwee naar haar kinderen. We zijn met z'n negenen en dan mag er één kind een half uur bij moeder op bezoek. Het is te gek voor woorden! Met het mooie weer wordt ze zelfs niet even buiten gezet. Het is net een gevangenis voor haar’’, schrijft iemand.

Lees ook: Commentaar: Regels verpleeghuizen snel vervangen door intelligente vorm van maatwerk

Een ander: ,,Mijn moeder zou zo graag willen dat ik een wandelingetje met haar zou mogen maken in het parkje rondom het verpleeghuis. Risico op besmetting buiten is er amper. Maar het mag niet. Ze is gevangen tegen haar wil. Kan dat juridisch gezien eigenlijk wel?’’

Een verpleeghuisbewoner: ,,Ik zit er puur voor verzorging en zou heel graag met mijn schootmobiel er op uit willen de natuur in. Maar daarover wordt niet gepraat. Wij zijn goed bij ons verstand en worden maar opgesloten in onze kamers. Je spreekt niemand, het is verschrikkelijk allemaal. Men weet nog niet half wat er zich achter die muren afspeelt.’’

Het Trimbos Instituut meldt - na een online enquête onder familieleden van bewoners en zorgmedewerkers van verzorgings- en verpleeghuizen - dat de coronamaatregelen niet alleen leiden tot eenzaamheid, maar ook tot agitatie, depressie, angst, prikkelbaarheid en verandering van de eetlust. Familieleden geven de kwaliteit van leven van pa of ma nu gemiddeld een 5, terwijl dat cijfer vóór de coronacrisis gemiddeld een 7 was. Zorgmedewerkers geven ook een lager cijfer voor de kwaliteit van leven van hun bewoners: nu een 6, voor de crisis een 8.

Actiz vindt dat de huidige strenge regels - tot 15 juli één vaste bezoeker per bewoner - sneller moeten kunnen worden versoepeld. De verpleeghuiskoepel is daarover in gesprek met het ministerie. ,,We vragen: hou niet rigide vast aan die regel maar kijk wat mogelijk is’’, zegt woordvoerder Olfert Koning. Snel meer bezoekers per bewoner toelaten is het verzoek, zodat er niet gekozen hoeft te worden wie van de familie als enige op bezoek mag. Maar aan de anderhalvemeter-regel valt niet te tornen. ,,Daarvoor gelden in het verpleeghuis dezelfde regels als in de rest van de samenleving.’’

Oproep

Hoe ervaart u als familie, mantelzorger of bewoner de huidige bezoekregeling in het verpleeghuis? Wat mist u het meeste? Kan het anders? De redactie is benieuwd naar uw verhaal. Insturen: nieuwsdienst@mediahuis.nl.

Meer nieuws uit Uitgelicht

Meest gelezen