FotoBoek: Jan Hupkes, de man die Herman Brood liet weghalen bij de meisjes van plezier

Jan Hupkes (links) met een wolk rook om hem heen, tijdens het optreden van Herman Brood en Shirley Sweeres.
© Foto Joop Boek
Herman op de schouders van de mannen van de ordedienst, op weg naar het podium.
© Foto Joop Boek
Herman Brood, drummer Ton Dijkman, bassist Willem Schoone en zangeres Shirley Zwerus zorgen voor een spetterende show in de veilinghal.
© Foto Joop Boek
1/3
Alkmaar

Jan Hupkes, afgestudeerd op de TH Delft, met als specialisatie bedrijfsmechanisatie en automatisering.

Hupkes was bekend bij het grote publiek als promotor van veel blues-, soul- en jazzfestivals. Totaal staan zo’n 1600 evenementen achter zijn naam. Bijnaam: Uncle J., de man met de sigaar. Er hing altijd een wolk rook om hem heen.

Blueslegende

Namen die op zijn evenementen optraden spreken tot de verbeelding, zoals Hans Dulfer, New City Blues Band en John the Revelator. Drie keer haalde hij de Amerikaanse blueslegende Memphis Slim naar Nederland.

Uitverkocht

In 1980 organiseerde Hupkes een concert met Herman Brood in de Alkmaarse Veilinghallen. Volledig uitverkocht. Een half uur voor dat Herman Brood zou optreden, was geen spoor van hem te bekennen.

Jan Hupkes begon hem te knijpen. Hij stuurde een paar kennissen naar Amsterdam om Herman te halen. Ze troffen hem aan bij een paar dames van plezier. Hij werd meegesleurd naar Alkmaar, waar een geweldig concert volgde, met als begeleiding organist Ruud Jansen, bassist Willem Schoone, drummer Ton Dijkman en zangeres Shirley Zwerus.

Sigaar

Het publiek ging uit zijn dak, Hupkes stak zijn zoveelste sigaar op en genoot mee op het podium. Jan Hupkes overleed in 2015.

Meer nieuws uit Alkmaar