Het Gooi verliest historische namen: restaurants de Jonge Haan en De Tafelberg gaan verder als De Eendracht

De Jonge Haan wordt nog steeds druk bezocht door omroepmedewerkers.
© archieffoto studio kastermans
Hilversum/Blaricum

Na zestig jaar verdwijnt de naam van omroepcafé-restaurant de Jonge Haan in Hilversum. De horecazaak aan de ’s-Gravelandseweg gaat vanaf 1 juni verder als vestiging van horecaketen De Eendracht. Ook De Tafelberg in Blaricum wordt per die datum De Eendracht.

Op social media wordt met ongeloof gereageerd op het wijzigen van de namen met historische betekenis. ,,We gaan het echt doen. De Eendracht is een formule die staat als een huis”, zegt een woordvoerster. De Eendracht heeft al vestigingen in Weesp, Abcoude en Maarssen. En zo wordt de haan een leeuw, het logo van De Eendracht.

De twee befaamde Gooise zaken komen in handen van Het Horeca Kantoor, een jonge onderneming uit Amsterdam die behalve De Eendracht ook Bar Boon op het Mediapark in handen heeft. Het horecabedrijf heeft ook veel zaken in Amsterdam en de bekende strandtent Tijn in Zandvoort.

Restaurant de Tafelberg is een begrip in het Gooi.
© archieffoto studio kastermans

Het concept van De Eendracht is een huiskamersfeer waar buurtcafé en toprestaurant elkaar ontmoeten. Aan de menukaart van De Eendracht is gewerkt door Maik Kuipers, voormalig chef van sterrenrestaurant De Librije in Zwolle. De Jonge Haan en de Tafelberg krijgen een compleet nieuwe kaart met verse producten van lokale leveranciers, belooft de nieuwe eigenaar.

Met het verdwijnen van de namen van de twee Gooise etablisementen verdwijnt een hoop historie. De Jonge Haan met de AVRO en VPRO als buren werd al snel de stamkroeg van veel omroepmedewerkers. Veel deals over radio en tv-programma’s zijn aan een tafeltje in de Jonge Haan gesloten. Een wandeling op de hei op zondag sluiten veel Gooiers af met een kop koffie of een lunch bij de Tafelberg.

Meer nieuws uit Gooi