Wrak van fatale scheepsramp in 1970 ontdekt voor de kust van Texel

De Koog

Voor de kust van Texel is het wrak ontdekt van het vrachtschip Rigel, dat er in 1970 is gezonken. Vier opvarenden kwamen daarbij om het leven.

Het schip ligt ter hoogte van De Koog, tussen Paal 16 en 17. Het wrak werd ontdekt op de zeebodem door medewerkers van hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier.

Het Cypriotische schip was op 3 november 1970 met een lading ijzerslakken van de hoogovens in IJmuiden onderweg naar de Duitse havenstad Lubeck, toen het ’s avonds bij donker problemen kreeg met de machine en stuurloos raakte. Ook de stroom viel uit.

Het schip dreef stuurloos naar de Texelse kust. Acht bemanningsleden sprongen van boord en zwommen naar de kust. De andere vier, onder wie de kapitein, bleven aan boord en zouden het leven laten. Het lichaam van de kapitein is een maand na de scheepsramp gevonden in de buurt van de vuurtoren. De andere drie zijn nooit gevonden.

(Tekst gaat door onder de foto)

Het wrak van de Rigel was nog lange tijd te zien voor de kust, tot de aarde het tot zich nam: het verdween langzaam in het drijfzand.

Rijkswaterstaat, Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en Defensie doen onderzoek naar alle scheepswrakken in Nederland (in de Noordzee, Waddenzee en de binnenwateren). Doel daarvan is om meer te weten te komen over de geschiedenis en de conditie van de wrakken.

Door de eeuwen heen zijn honderden schepen nabij Texel uit koers geraakt en gezonken. Het drama met de Rigel was tot vorig jaar de laatste met fatale afloop. In november 2019 zonk bij Texel de Urker viskotter Lummetje, waarbij de twee bemanningsleden om het leven kwamen.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.