Bewegend Verleden: Kinderen van Alkmaar, circa 1920 [video]

Jesse van Dijl
Alkmaar

Het Regionaal Archief Alkmaar heeft een kleine, maar interessante amateurfilmcollectie opgebouwd. Alkmaarsche Courant presenteert hier de bijzondere films. Deze maand: de kinderen van Alkmaar in de jaren twintig van de vorige eeuw.

Eind jaren twintig van de vorige eeuw is tijdens de bouw van de Alkmaarse wijk Rochdale, toen nog aan de rand van de stad, een mooie film gemaakt.

De film werd gemaakt door amateurcineast en architect Van der List. Hij is ook verantwoordelijk voor het ontwerp van de wijk en haar huizen. Alle bouwwerkzaamheden werden door hem gefilmd: ambachtslieden als schilders, timmerlieden, metselaars en dakdekkers worden prachtig in beeld gebracht.

(Kijk hier naar een eerdere Bewegend Verleden: De dakdekkers van Rochdale in Alkmaar)

(Tekst gaat door onder de foto)

Zwaaiende kinderen kijken lachend in de camera. Het hek waar ze op zitten, staat langs de Meester P.J. Troelstrakade, gezien vanaf de Blekerskade. Op de achtergrond het gebouw van het Petrus Canisius Lyceum. Daar weer achter de weilanden.

Maar de film begint met een heel ander onderwerp: spelende en schoolgaande kinderen (De Rochdaleschool, Gemeenteschool nummer 9) uit de stad Alkmaar.

Deze scènes hebben natuurlijk een functie voor het verhaal dat wordt verteld. De woningen werden gebouwd door de Woningbouwvereniging Rochdale en voldeden aan de destijds moderne eisen van de woningwet.

En ze voldeden aan een beschavingsvisie met ideaal; het was tenslotte een sociale woningbouwvereniging. Er werd gebouwd voor de gezinnen van de stad met het idee om zodoende een goede, gezonde, welvarende en gelukkige toekomst voor de bevolking mogelijk te maken. De kinderen van deze gezinnen zijn natuurlijk die toekomst! Wat ziet het er allemaal vrolijk uit.

(Lees hier over het bouwplan van twee scholen in Rochdale door Van der List: Alkmaarsche Courant, 22 november 1922)

(Eerdere aflevering van Bewegend Verleden vind je hier)

Een spannende wedstrijd tussen twee kleuters op driewielers op het trottoir. De voorste heeft een blikkie met een touwtje achter zijn racertje, en een glimmende bel op het stuur.

Niet lang geleden lag ze er nog in, maar nu is dit jonge dametje oud genoeg om zelf de geveerde wagen met gummibanden voort te duwen.

Meer nieuws uit Alkmaar

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.