Zeventien ton zwaar en waterdicht: KNRM De Cocksdorp neemt nieuwe zeetractor in gebruik

De nieuwe zeetractor van reddingstation De Cocksdorp
© Foto KNRM
De Cocksdorp

KNRM-reddingsstation De Cocksdorp heeft de nieuwe ’zeetractor’ in gebruik genomen. Met de zeventien ton zware Caterpillar Challenger 75 E wordt reddingboot Beursplein 5 vanuit een bootwagen in zee gelanceerd.

Het zesenhalve meter lange gevaarte is uitgerust met een motor van 340 pk, die hij wel nodig heeft als hij in de soms woest stromende en kolkende branding de reddingboot inclusief bemanning lanceert. Deze week zijn de eerste tests uitgevoerd op het strand bij de Texelse vuurtoren.

De tractor was van origine al uitgerust met rubberen rupsbanden waarmee hij goed op het strand kan rijden en waardoor tijdens het vervoer geen straatschade ontstaat. De KNRM heeft de tractor tweedehands aangekocht.

Het bedrijf Habbeké Shipyards heeft er een waterdichte ’doos’ van staal omheen gebouwd zodat de tractor tot 1,80 meter diepte waterdicht is. Het waterdicht maken van de tractoren is een proces dat de KNRM samen met Habbeké Shipyards in twintig jaar heeft geperfectioneerd.

De werf schonk bij de overdracht van de zeetractor een cheque van zesduizend euro aan de reddingmaatschappij, die afhankelijk is van giften.

De Caterpillar Challenger vervangt de Roodberg Ruby-tractor die vanaf 1992 in gebruik was bij het reddingsstation in De Cocksdorp.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.