Voorbeeld Sporting S en SSV zal veel navolging krijgen: Intensief samenwerken voor veel clubs onvermijdelijk

Schermerhorn

Twee of drie dorpsclubs laten fuseren is meestal een stap te ver. Intensief samenwerken kan echter wel heel goed werken. Sporting S en SSV kunnen erover meepraten.

Op zondag strijden de hoofdmachten nog tegen elkaar in de vierde klasse, maar op zaterdag voetbalt alle jeugd gemengd. De ene keer in het wit-blauw, de andere keer in het geel-blauw, de ene week in Schermerhorn, de andere week in Stompetoren. ,,En dat werkt al sinds 2016 prima”, stelt Sporting S-voorzitter Henrico Timmer. ,,We hebben vier jaar geleden aan de leden voorgelegd om helemaal samen te gaan, waarbij het al het voetbal bij SSV zou worden ondergebracht en alle zaalsport hier in Schermerhorn. Daar kregen we de handen niet voor op elkaar, maar bij de jeugd spelen oude sentimenten niet.”

Daarom zal het ooit wel van een samengaan komen, denkt Timmer. ,,Maar het is zeker niet iets waar wij naar streven. Beide clubs willen zolang mogelijk overeind blijven. En sinds we deel uitmaken van Alkmaar is er wat dat betreft ook geen druk meer vanuit de gemeente.” De derde Schermer club, GSV uit Grootschermer, is overigens niet betrokken bij de samenwerking. ,,Zij hebben dat destijds afgewezen. Dat geeft verder niet. De deur staat altijd open als zij in de toekomst anders beslissen.”

Timmer is ervan overtuigd dat Sporting S en SSV steeds meer navolging krijgen. ,,Dat veel dorpsclubs deze kant op moeten is duidelijk. Zeker als het gaat om jeugdteams op een groot veld. Je wilt geen o17-team hebben, waarin je zowel dispensatiespelers moet opstellen als jongens of meiden van dertien om aan elf man te komen. Dan is samenwerken eigenlijk de enige keuze.”

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen