Over liefde: Pim genoot van de liefde, veel scharrels en veel seks

Noordhollands
© Foto Erna Faust

Een ontmoeting, een kus, een breuk of een gesprek, alles kan een keerpunt in de liefde zijn. Yanaika Zomer gaat op zoek naar onze diepere zielenroerselen. Pim moest eerst losgaan om weer te kunnen settelen.

Tussen zijn eerste relatie en zijn huidige zit zo’n 20 jaar. In tussentijd wisselde Pim lange duurzame liefdes af met louterend losbandige periodes. „Ik leerde dat ’goed genoeg’ niet goed genoeg is en dat je zeker geen genoegen hoeft te nemen met minder.”

Pim is blij met zijn vriendin. „Ze geeft me stabiliteit en rust. We genieten en we begrijpen elkaar. Dat vind ik belangrijk. Ik geloof niet zo in liefde voor het leven, maar weet ook heel goed dat het gras bij de buren niet groener is. Ik denk dat we het nog heel lang met elkaar uit kunnen houden.

Mijn eerste relatie was met Agnes. We leerden elkaar kennen tijdens onze studie en toevallig kwamen we daarna bij dezelfde werkgever terecht. Vijf jaar na onze eerste ontmoeting sloeg de vonk over en kregen we een relatie. Het was een prettige, stabiele relatie waarin we alles voor elkaar leken te hebben. Twee goede banen en een prachtige nieuwbouwwoning. Maar veel eerder dan we toe durfden te geven, kwam de sleur erin. We gedoogden elkaar en raakten verzand in iets dat we allebei wel best leken te vinden. Pas toen zij aankaartte dat dit toch niet helemaal de bedoeling kon zijn, moest ik toegeven dat het over was. Sindsdien streef ik naar een relatie waarin je elkaar uitdaagt. Twee mensen die helemaal zichzelf mogen zijn, houden elkaar bij de les.

Toen het uitging met Agnes voelde ik in eerste instantie paniek. Ze was mijn eerste vriendin geweest en ik had niet echt versierskills. Maar op een feestje ontmoette ik Silvia. Ze was aardig, even oud als ik en we hielden allebei van hardrock. Dat ze rookte accepteerde ik maar. Ik vond dat ik niet al te kieskeurig moest zijn. We kregen een relatie, maar al heel snel begon het te knagen. Buiten onze muzieksmaak hadden we letterlijk niets gemeen. Haar enige ambitie in het leven was moeder worden en dat was nou precies niet de mijne. Maar ze was latent depressief en mogelijk zelfs suïcidaal. Ik durfde niet weg. Bang dat ze zichzelf wat aan zou doen als ik vertrok, bleef ik, wegzakkend in een moeras. Later pas zag ik dat ik Agnes voor lief had genomen, maar dat ik me met Silvia zelfs had neergelegd bij veel minder .

Tijdens een skivakantie met collega’s had ik het erg gezellig met een collega in de après-ski-bar en na flink wat borrels gaf ik haar een veel te lange nachtzoen. Ter plekke voelde ik mijn levenskracht weer terugkomen. Ik had totaal geen spijt en besloot dat ik Silvia moest verlaten. Thuisgekomen maakte ik het uit en tot mijn verrassing was er nauwelijks een reactie of verdriet. Ik had de relatie maanden eerder kunnen en eigenlijk zelfs moeten beëindigen.

Nu was ik voor de tweede keer vrijgezel, maar deze keer had ik er zin in. Ik voelde me herboren. Het zou de start zijn van een zeer turbulente periode met veel liefde, veel scharrels en veel seks. Ik bleek toch skills te hebben. Het was louterend. Losgaan. Oude onzekerheden van je afschudden en erachter komen dat vrouwen je veel interessanter vinden dan je dacht. Ik rolde van het ene avontuur in het andere en vond iedereen lief en aantrekkelijk. Het was ook spannend, dat spel spelen waarin je elkaar laat voelen dat je elkaar leuk vindt. Ik moet zeggen dat ik het soms wel kan missen. Naar een café gaan, iemand oppikken, zeker weten dat je allebei hetzelfde wilt en elkaar de volgende dag met alle respect weer laten gaan.

Na mijn eerste vrijgezelle periode volgden langere en kortere relaties elkaar op en wisselden zich af met nieuwe periodes van loswoelen tot ik opnieuw klaar was om een duurzame relatie met iemand aan te gaan.

Inmiddels ben ik alweer een aantal jaar met Ceska. Zoals ik zei, we hebben het goed. Soms mis ik wat spanning, maar lang niet genoeg om alles op te geven. Ik heb geleerd. Mijn ervaringen hebben me scherper gemaakt. Als iets me niet lekker zit, dan praat ik. En ik verlang van haar hetzelfde. Ik vraag er bewust naar. Zo kun je op tijd een punt zetten of juist nog heel lang samen blijven.”

Wil jij ook iets kwijt over liefde? Mail naar yanaika@mediahuis.nl

Meer Over liefde? https://www.noordhollandsdagblad.nl/tag/over-liefde

Meer nieuws uit Lifestyle

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.