Column: Alkmaar, Stad van Strepen, gaat open. Maandag 12.00 uur

Het is een drukte van belang in de binnenstad. Dat is het wel vaker, maar dit keer is het anders. Het vóelt anders. Je proeft de spanning, je ruikt het examenzweet.

Dat begint al in de vroegste uren van de werkdag. De luiken van het Waagplein zitten nog dicht, maar de slangen slingeren zich over de kasseien naar binnen. Grote tankwagens spuiten duizenden liters goudgeel bier naar de dorstige kelders. De man van Amstel Bieren rent van de ene biervraag naar de andere. Gaat-ie, vraagt een voorbijganger. ’Gekkenhuis...’, zucht hij.

Als de dorst gelest is komt het andere deel van inwendige mens aan bod. De binnenstad gaat ook honger krijgen. Sligro, Jongens; de groothandelaren staan met hun vrachtwagens gebroederlijk naast elkaar en rijden hun vracht overal naar binnen.

De etablissementen zijn tot in de kleinste kieren gevuld met eten en drinken. De dieselwalm hangt nog over de pleinen als de deuren van de restaurants openzwaaien. Stoelen, tafels, parasols, meetlinten, tape.

De vierde anderhalvemeteropstelling van de week wordt aangemaakt, uitgemeten en weer opgeruimd. ’De spelregels veranderen nog tijdens de wedstrijd’, knort een ondernemer. De pleinen staan vol strepen.

Ondertussen maant de beiaardier van de Waagtoren de klokken tot een symfonie, aanzwellend tot een tsunami in topvorm. De Grande Finale van het stuk is werkelijk ongekend.

Toe aan de laatste klanken van de climax stopt het geluid abrupt en galmt guitig over het Waagplein: ’Op een mooie pinksterdag....’

Alkmaar, Stad van Strepen, gaat maandag om 12.00 uur open. Na twee en een halve maand.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen