Mag je na 1 juni met het openbaar vervoer naar het strand, museum of je moeder? En met mondkapje?

Drukte op station Zandvoort.
© foto ANP

Het openbaar vervoer gaat vanaf 1 juni weer volledig rijden, dus genoeg treinen en bussen. En iedereen moet verplicht een mondkapje dragen. Mag dan iedereen weer mee?

Neen. Alleen voor noodzakelijke reizen mag je het openbaar vervoer nemen. Dat zijn zorgmedewerkers, mantelzorgers, vakkenvullers en andere mensen voor wie reizen met de trein echt noodzakelijk is. Daarom blijft het advies om in ieder geval tot 1 september zoveel mogelijk thuis te werken, ook al om enorme files op de weg te voorkomen. En reis anders zoveel mogelijk buiten de spits. Met MBO, HBO en universiteiten wordt geprobeerd afspraken te maken om de colleges en lessen na de spits te laten beginnen. Fietsen mogen niet meer mee, wel vouwfietsen.

Maar de musea gaan toch ook weer open, net als de dierentuin. Als ik geen auto heb, mag ik dan wel met de trein, bus of tram? Of bij familie op bezoek?

„We gaan niemand verbieden om met het openbaar vervoer te gaan”, verduidelijkt staatssecretaris Stientje van Veldhoven. „Maar een keer op bezoek bij je moeder mag. Maar dan niet in de spitsuren. Een dagje naar het strand lijkt me een niet echt noodzakelijke reis.”

Dus ik mag niet naar het strand in Zandvoort of een vakantiehuisje op Texel?

De praktijk is anders. Hoewel er ontmoedigingsbeleid wordt gevoerd, vaart de boot naar Texel al vaker om toeristen over te zetten. Ook zette de NS onlangs al extra treinen in naar Zandvoort. Dus bewust ook voor strandgangers. Ook de zomerdienstregeling kent een verdubbeling van het aantal treinen.

Hoewel al het materieel wordt gebruikt, kan maar veertig procent van de passagiers mee. Hoe werkt dat?

In de trein mogen alleen zitplaatsen worden gebruikt, maar niet allemaal. Alleen de stoelen met een groene sticker. Officieel mogen er niet meer mensen mee en moeten die uitstappen en de volgende trein nemen. Anders kan de anderhalvemeter niet worden gewaarborgd. Maar er worden geen mensen geteld op het station of bij de bushalte. Wanneer een trein of bus echt veel te vol is, dan kan die worden ontruimd.

Waarom dan een mondkapje?

Connexxion geeft toe dat de anderhalve meter niet altijd kan worden gewaarborgd bij het in- en uitstappen en dat om die reden mondkapjes nodig zijn. Het GVB laat na de invoering van het mondkapje juist twee keer zoveel passagiers op de ponten over het Noordzeekanaal toe. Maar daar sta je buiten. De ventilatie in de trein is minder goed.

Moet je het mondkapje ook op het perron of de bushalte dragen?

Dat mag, maar hoeft niet. Bij het instappen moet het wel. Op het perron en de trappen moet iedereen voldoende afstand houden. Maar niet overal staan vakken en lijnen. Zelf afstand houden. Op de pont is het mondkapje ook verplicht, net als de boot naar Texel. Wie op de boot in de auto blijft zitten, hoeft geen mondkapje op.

Waar laat ik het kapje na een rit?

Het mondkapje mag je maar één keer gebruiken. Dus voor de terugweg een nieuwe. Stoffen kapjes kan je thuis wassen. De wegwerpexemplaren moeten in de grijze bak, dus bij het afval en niet bij het plastic.

Waar blijven de buurtbusjes?

Het kan nog enkele maanden duren voor de chauffeursplek een scherm heeft. Dan nemen de meestal oudere vrijwilligers weer plaats achter het stuur.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen