Column In 60 seconden: Wolf

© © Natuurmonumenten - Ben Walet

Schapenboer dinsdagavond op de televee. Beheerst overstuur, vanwege de wolf die de laatste tijd in Brabant meer dan vijftig schapen vermoordde.

De eeuwige discussie, in feite dezelfde als die van voor- en tegenstanders van de jacht: heeft de wolf in Nederland iets te zoeken? Moeten we hem tolereren, aanmoedigen, of juist bestrijden? Kan dat, wolven in Nederland? Of is het land te klein en te overbevolkt?

Arme wolf. Wanhopig op zoek naar leefgebied, waarschijnlijk eenmaal in Nederland aangekomen óók overstuur. Zoveel wegen, huizen, zoveel lekkere hapjes in de weilanden. Zo weinig schuilplaatsen. Hoe kom ik hier weg?

Ik weet zelf niet wat ik ervan moet vinden. Ik vind wolven prachtig, maar in Nederland kan het dier niet fatsoenlijk leven. Dan wordt het weer gereguleerde natuur: een roedel in de Oostvaardersplassen en een stelletje op de Veluwe. Als ze buiten hun gebied komen, krijgen ze een bekeuring. Of een HALT-straf. Of de doodstraf.

Maar houdt ze maar eens tegen. De eikenprocessierups is een veel minder fascinerend schepsel en wordt te vuur en te zwaard en te koolmees bestreden, zonder dat de rups zich er iets van aantrekt. Exotische vogels uit zuidelijke landen doen Nederland aan. De goudjakhals is aan een opmars bezig vanuit het oosten, onze kant op.

Bij aanhoudende droogte wandelen straks de kamelen ons land binnen, nadat ze kamelensmokkelaars een enorme hoeveelheid geld hebben betaald om ze vanuit Noord-Afrika in wankele bootjes over te zetten naar Europa.

En wat doen we onszelf eigenlijk aan met de herintroductie van ’gewenste soorten’ als de bever en de otter? De bever rukt op naar woonwijken in Den Bosch en Tiel en knaagt daar straks kinderspeelplaatsen ondersteboven. De otter is vaak verkeersslachtoffer.

Natuur en Nederland: een problematisch huwelijk.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen