Oud-AZ’er Liesbeth Migchelsen (49) overleden

Als aanvoerster was de centrumverdediger van AZ de eerste speelster die de kampioensschaal van de kersverse eredivisie voor vrouwen omhoog mocht houden.
© Archieffoto: ANP

Na een kort ziekbed is dinsdag oud-AZ-speelster en 95-voudig international Liesbeth Migchelsen op 49-jarige leeftijd overleden. Canberra United, een van de clubs waar ze als trainer werkzaam was, meldt op Twitter „diep bedroefd” te zijn over haar heengaan.

Lees hier meer: Liesbeth Migchelsen was een pionier in het vrouwenvoetbal, maar hoefde niet zo nodig op de voorgrond te treden

Migchelsen werd op 11 maart 1971 in Harderwijk geboren, woonde een tijd in Koog aan de Zaan en kwam als voetbalster uit voor onder meer AZ. Met de club werd ze in 2008 en 2009 landskampioen. Als aanvoerster was de centrumverdediger de eerste speelster die de kampioensschaal van de kersverse eredivisie voor vrouwen omhoog mocht houden.

Ze speelde ook voor Fortuna Wormerveer, VVOG, Puck Deventer, SV Saestum en FFC Heike Rheine. In Oranje was ze lange tijd aanvoerster. Zij werd behalve in 2008 en 2009 met AZ nog een keer landskampioen in 2000 met Saestum.

Na haar actieve carrière werkte Migchelsen als KNVB-trainer van het HvA Talententeam. Zij vervolgde haar loopbaan in het buitenland, eerst als hoofdtrainer van Canberra United waarmee ze kampioen werd in Australië, vervolgens als assistent-trainer van Vera Pauw bij het Zuid-Afrikaanse nationale elftal, waarna zij assistent-trainer werd bij China Onder 20 jaar. Sinds 2011 was Migchelsen ook actief als docent voor de KNVB en UEFA.

Bondscoach Wiegman vol ongeloof

Namens de KNVB heeft Sarina Wiegman, bondscoach van de voetbalsters, met ongeloof gereageerd op het overlijden van Migchelsen, met wie ze nog in Oranje voetbalde. "Wat een ongelooflijk heftig bericht. Ben er stil van", reageerde Wiegman op de site van de KNVB. "We zijn generatiegenoten en hebben jaren met elkaar gevoetbald in Oranje. Zij was letterlijk en figuurlijk onze 'rots in de branding': een grote, sterke en fitte vrouw. Daarna kruisten de paden nog af en toe op en rond de velden. Onvoorstelbaar en verdrietig dat ze zo jong is overleden. Ik wil haar familie en vrienden vanaf deze plaats heel veel sterkte toewensen om dit verlies te kunnen dragen."

Ook recordinternational Sherida Spitse heeft herinneringen aan de in Harderwijk geboren Migchelsen. Bij haar debuut in Oranje werd Spitse op de kamer bij Migchelsen ingedeeld. Ze noemt haar trouw, lief en vaak op zichzelf. "Er werd gezegd: dan heb je de ergste van het stel gehad. Ik dacht, oh, oké. Komt vast goed. En dat was ook zo. We konden het direct al goed samen vinden."

Meer nieuws uit AZ