Wintertarief Enkhuizer schippers, precario als terrassen opengaan

De bruine vloot van Enkhuizen betaalt tijdens de coronacrisis het wintertarief voor hun ligplaatsen.
© Foto Henk Groenewoud
Enkhuizen

De Enkhuizer charterschippers gaan met terugwerkende kracht het wintertarief betalen voor de liggelden die zij verschuldigd zijn aan de gemeente Enkhuizen. Ook voor de horeca is er goed nieuws; zij gaan pas precario (terrasbelasting) betalen als de terrassen maandag opengaan.

Deze week keurde de gemeenteraad het voorstel goed, waarmee het college vorige maand in de lucht kwam om door de coronacrisis zwaar getroffen economische sectoren te helpen. Volledige kwijtschelding van de liggelden, zoals vorige week in Hoorn, is volgens wethouder Esther Heutink geen financieel haalbare kaart. Enkhuizen heeft een veel kleinere begroting, terwijl de bruine thuisvloot vele malen groter is.

Het CDA probeerde nog om de precario voor de terrassen voor 2020 helemaal op nul te zetten, maar kreeg de handen niet op elkaar. Tot teleurstelling van raadslid Gerhard van Galen. ,,Nu kost het de gemeente maar 8.000 euro en als er ook geheven wordt over terrassen voor andere horeca-ondernemers op het Landje van Top, ontvangt de gemeente per saldo zelfs meer dan normaal. Iets meer financiële handreiking naar de horeca had dus best gemogen.’’

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen