Kleinschalige zonneweide in Koggenland welkom, mits bewoners ervan meeprofiteren

Toenmalig gedeputeerde Jaap Bond heeft het nodige uit te leggen als boeren protesteren tegen de komst van een zonneweide aan de Jaagweg in Berkhout.
© Foto Marcel Rob
De Goorn

De inwoners van Koggenland moeten optimaal meeprofiteren zodra de provincie een zonnepark installeert aan de Jaagweg bij Berkhout.

Dat is de boodschap die de raad heeft afgegeven bij de vaststelling van de nota ’Toetsingskader kleinschalige zonne-energie gemeente Koggenland’.

De provincie Noord-Holland heeft concrete plannen voor de aanleg van een zonnepark op de locatie waar bedrijvenpark Distriport zou komen. Wanneer die aanvraag komt? „Ik heb geen flauw idee. Ik denk dit najaar”, antwoordde milieuwethouder Caroline van de Pol afgelopen week op vragen tijdens de raadsvergadering. Zij moest kritische raadsleden plechtig beloven zowel bewoners als de politiek vanaf het begin optimaal te informeren over de ontwikkelingen rond het zonnepark.

Woordvoerster Imre de Roo van gedeputeerde Edward Stigter (klimaat & energie) was niet bereikbaar voor een reactie.

Met het unaniem aangenomen toetsingskader achter de hand, belooft de vergunningsprocedure in Koggenland een interessante test te worden, voorspelt Saskia Borgers namens de fractie PvdA/GroenLinks. „Het zonnepark aan de Jaagweg zal op dezelfde wijze behandeld moeten worden, ook al is de initiatiefnemer de provincie en zal er meer dan vijf hectare aangelegd worden. De spelregels van dit toetsingskader gelden. Dus geen gekonkel meer achter de schermen.”

Ook de VVD is duidelijk: „Geen draagvlak, dan ook geen zonnepark. We zijn blij dat participatie en draagvlak nu zijn verankerd in beleid. Alles is nu glashelder vastgelegd.”

Twee jaar geleden wilde energiemaatschappij Nuon een zonnepark aanleggen langs A7 waar tevens windmolens draaien. Daar stak de raad een stokje voor omdat Nuon niet kon garanderen dat bewoners van Oudendijk zouden delen in de opbrengst van opwekte energie.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen