KNVB en Ajax verrast door poging AZ om landskampioenschap op te eisen, maar laten het erbij

Juichende AZ-spelers tijdens Ajax-AZ (0-2), begin maart. AZ vindt dat niet het doelsaldo, maar het onderling resultaat tussen Ajax en AZ bepalend zou moeten zijn bij de verdeling van tickets voor Europees voetbal.
© ANP/Olaf Kraak
ALKMAAR

Voetbalbond KNVB en Ajax zijn verrast door de poging van AZ om via de UEFA te proberen de verdeling van de Europese tickets te veranderen.

Zowel de KNVB als Ajax, dat op basis van het doelsaldo boven AZ eindigde in het voortijdig afgebroken seizoen, was niet op de hoogte van de brief die de Alkmaarders onlangs naar de Europese federatie stuurden. Beide partijen zien geen aanleiding om actie te ondernemen tegen AZ, lieten ze dinsdag weten.

Lees ook: AZ via Uefa alsnog op miljoenenjacht, maar KNVB zegt meteen al ’nee’

Bij AZ wil niemand reageren op de poging om de eindstand in de eredivisie aan te passen. Ook de juridisch adviseur van de club was niet bereikbaar voor commentaar.

De KNVB besloot vorige maand om de competitie voor beëindigd te verklaren en de stand zoals die was aan te houden voor de verdeling van de Europese tickets. Ajax en AZ hadden evenveel punten. De Alkmaarders wonnen weliswaar twee keer van de kampioen van vorig jaar, maar op basis van het doelsaldo eindigde Ajax op 1 en AZ op 2. Ajax gaat in principe rechtstreeks de lucratieve groepsfase van de Champions League in, AZ moet in de tweede voorronde beginnen.

De club uit Alkmaar bepleitte in een brief aan de UEFA dat de onderlinge resultaten een betere afspiegeling zijn van de krachtverhoudingen dan het doelsaldo. De Europese bond stuurde het verzoek van AZ om de verdeling van de tickets te veranderen door naar de KNVB. De Nederlandse bond liet maandag weten dat daar niets in verandert. De KNVB moest die dag bij de UEFA de definitieve verdeling van de vijf Europese startbewijzen indienen.

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen