Drafbaan Alkmaar klaar voor herstart: ’Het is alleen nog wachten op groen licht’

Op 1 maart werd er voor het laatste gekoerst in Alkmaar.
© Foto Martin de Haan
Alkmaar

In vrijwel alle omringende landen is het drafseizoen weer opgestart en zelfs in het zwaar getroffen Italië werd gisteren alweer gekoerst. In Nederland is het op de banen echter nog stil. ,,Al zijn we er helemaal klaar voor. Het is alleen nog wachten op groen licht.”

De baan in Wolvega, tegenwoordig de belangrijkste van het land, heeft de herstart al een paar keer met tegenzin moeten uitstellen, omdat de Veiligheidsregio Friesland geen toestemming wilde verlenen. In Alkmaar staat de herstart voor tweede pinksterdag, 1 juni, gepland. Het organiserende Seda is er echter nog niet zeker van of er in Noord-Holland wel goedkeuring zal worden gegeven. ,,We wachten het af. Het is geen ramp als het op tweede pinksterdag nog niet lukt. Het kan desnoods ook een week later of op een andere dag. Doordat er toch geen publiek aanwezig zal zijn, is niet per se noodzakelijk dat we op 1 juni gaan koersen. Belangrijker is: dat we weer gaan koersen”, vertelt Robin Goudsblom, namens Seda.

Op 11 mei heeft het ministerie van LNV, waar de draf-en rensport onder valt, al een positief advies gegeven voor een herstart. ,,Maar daarnaast moet de veiligheidsregio er ook nog mee instemmen.”

De protocollen om veilig een drafmeeting te houden, zijn in ieder geval al gereed, vertelt Goudsblom. Zo zullen er niet meer dan zes koersen worden gehouden. ,,Dit om te voorkomen dat er meer dan 100 mensen tegelijk in het drafcentrum aanwezig zijn.” Iedereen die aanwezig zal zijn, moet dit vantevoren aangeven. ,,En dat zullen alleen mensen zijn die beroepsmatig betrokken zijn. Dus dan gaat het om rijders, trainers, functionarissen, EHBO, dierenartsen en de speaker. Daarom worden er voorlopig ook geen amateurkoersen gehouden.”

Om de veiligheid verder te garanderen wordt het stallenterrein anders ingedeeld en blijven kleedkamers gesloten. ,,Door de sulky’s is er op de baan al voldoende afstand en op een terrein van vier hectare moet dat daar buiten ook lukken. Een bijkomend voordeel is dat al ons publiek het nu via de computer gaat volgen en dus thuisblijft.”

Een snelle herstart van het drafseizoen is in ieder geval hard nodig, stelt Goudsblom. ,,Er zijn in Nederland zo’n 1500 mensen beroepsmatig bezig in de drafsport en hoe langer je het uitstelt hoe penibeler de situatie voor veel van hen wordt.” Om die reden heeft ’Alkmaar’ ook een extra meeting toegevoegd. Die staat nu gepland voor 21 juni.

Meer nieuws uit Sport Alkmaar

Meest gelezen