Premium

Wagenmaker Toon Wortel over zijn ambacht: ’Dit boek is de kroon op mijn timmercarrière’

Toon Wortel maakt op zijn 75ste nog steeds boerenwagens. ,,Ik heb nooit een officiële opleiding gehad, maar ik ben in hart en nieren timmerman.’’

Zijn liefde voor oogstwagens uit vooral de rivierengebieden werd bij de inmiddels de 75-jarige Toon Wortel al op jonge leeftijd geboren. Hij maakte er inmiddels zelf zes en schreef er een boek over. „De oogstwagens hebben mij altijd gefascineerd. Ze zijn een beetje de rode draad in mijn leven.”

In zijn werkplaats achter zijn huis aan de Wakkerendijk in Eemnes is het alsof de tijd stil is blijven staan. De vele gutsen, beitels en houtklemmen hangen als in een museum aan de wand. Uit hout gesneden paarden, leeuwen en allerlei andere taferelen staan indrukwekkend naast de met de hand gemaakte wielen. De liefde en het vakmanschap stralen er van af. Wortel: „Het is een kwestie van kijken en doen. Doordat we in het verleden die mooie oude wagens sloopten, zag je hoe deze in elkaar zaten. Daar leerde je veel van. Verder is het een kwestie van doorzetten.”

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen

Video uitgelicht